آموزش اتریوم

معرفی کامل ارز دیجیتال اتریوم. قیمت لحظه‌ای، مزایا، معایب و کاربرد آن. (بروزرسانی 2022)

قیمت لحظه ای و نمودار تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال اتریوم

ماشین حساب

Powered by TradingView

ارز دیجیتال اتریوم چیست؟

اتریوم (Ethereum)، پس از بیت کوین، دومین بلاک چین معروف دنیاست. ارز دیجیتال اتریوم را با نام اتر (Ether) می شناسند که با نماد ETH نمایش داده می شود. اتریوم اولین بلاک چینی بود که دنیا را با تکنولوژی قراردادهای هوشمند (Smart Contracts) آشنا کرد. اگر میخواهید بدانید که چرا ارز دیجیتال اتریوم مهم است و با رمزارز اتر و قراردادهای هوشمند آن آشنا شوید، در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.

بهتر است نام نویسنده وایت پیپر اتریوم را بدانید زیرا در اخبار و دنیای زیاد رمزارزها زیاد به اسم او برخورد میکنید: ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin). بنیان گذاران زیادی در توسعه پروژه اتریوم نقش داشتند، اما میتوان گفت که اصلی ترین آنها ویتالیک بوترین بوده است.

بوترین وایت پیپر ارز دیجیتال اتریوم را در نوامبر سال 2013 منتشر کرد و در سپتامبر سال 2014 رمزارز اتر برای اولین بار به بازار عرضه شد. مدت زمان عرضه اولیه اتر 42 روز بود. جالب است بدانید که در 14 روز اول در ازای هر بیت کوین 2000 اتر میگرفتید. پس از آن این مقدار به صورت خطی کاهش یافت و آخرین نرخ این 42 روز، 1337 اتر در ازای هر بیت کوین بود. برای اطلاعات دقیق تر میتوانید به بیانیه وبسایت اتریوم در این خصوص مراجعه کنید.

بنیان گذاران اتریوم میان اولین افرادی بودند که متوجه شدند پتانسیل تکنولوژی بلاک چین بسیار فراتر از ابزاری برای خرید و فروش و مبادله ارز دیجیتال است. آنها با به کار گیری قراردادهای هوشمند در پلتفرم اتریوم، از این پتانسیل به خوبی استفاده کردند.

اگر می‌خواهید مهم‌ترین اطلاعات درباره رمزارز اتریوم را به صورت خلاصه دریافت کنید به ویدیو آموزشی سایت رمزآگاه مراجعه کنید.

 

قراردادهای هوشمند در ارز دیجیتال اتریوم

نام اتریوم با قراردادهای هوشمند پیوند خورده است. قرارداد هوشمند قراردادی است که به صورت اتوماتیک و بدون نیاز به واسطه اجرا شده و مواد این قرارداد در کدهای برنامه نویسی شده نوشته میشوند. اگر شروط قرارداد که میان طرفین نوشته شده محقق شوند، قرارداد به صورت اتوماتیک اجرا میشود. قراردادهای هوشمند در بستر توزیع شده و غیرمتمرکز بلاک چین قابل اجرا هستند. تراکنش های صورت گرفته در قراردادهای هوشمند قابل ردیابی و غیر قابل بازگشت هستند.

برای توضیح بهتر قراردادهای هوشمند از مثالی که وبسایت اتریوم آورده استفاده میکنیم: دو نفر با هم قرار میگذارند که هر کدام مسابقه دوچرخه سواری را برنده شد، به دیگری 10 دلار بدهد. اما امکان دارد که پس از اتمام مسابقه فرد بازنده 10 دلار را پرداخت نکند. در قراردادهای هوشمند چنین مشکلی به وجود نمی‌آید زیرا در آخر قرارداد به صورت اتوماتیک اجرا میشود. در واقع، با قراردادهای هوشمند شما نیاز ندارید به طرف مقابل اعتماد کنید که پول را پرداخت کند زیرا در صورت اجرای شرایط قرارداد، پرداخت خود به خود صورت خواهد گرفت.

قراردادهای هوشمند روی بلاک چین عمومی اتریوم وجود دارند. به همین دلیل افراد میتوانند انتقال دارایی‌ها و اطلاعات تراکنش ها را مشاهده کنند. در عین حال، قراردادهای هوشمند از حریم خصوصی شما نیز محافظت میکنند، زیرا تراکنش ها در واقع به نام آدرس رمزنگاری شده شما هستند، نه به هویت واقعی خودتان.

زبان های برنامه نویسی قراردادهای هوشمند در اتریوم شامل Solidity، Vyper، Yul، Yui+ و Fe هستند. برای استفاده از قراردادهای هوشمند در بستر اتریوم باید هزینه کارمزد یا گس (Gas) پرداخت کنید که طبیعتاً این هزینه با توکن ETH پرداخت میشود.

 

کاربردهای ارز دیجیتال اتریوم و قراردادهای هوشمند آن

اتریوم با به‌کارگیری تکنولوژی قراردادهای هوشمند مخاطبان و توسعه دهندگان زیادی را به خود جذب کرده است. امروزه شبکه اتریوم در توسعه موارد زیر نقش بسزایی دارد:

  • امور مالی غیرمتمرکز یا دیفای (DeFi)
  • اپلیکیشن های غیرمتمرکز یا DApps
  • توکن های غیر قابل معاوضه یا همان NFT ها

در اینجا چند مثال از پلتفرم های شناخته شده ای آوردیم که همگی روی شبکه اتریوم ساخته شده اند:

  • صرافی غیر متمرکز Uniswap
  • صرافی غیر متمرکز dYdX
  • بازار OpenSea (مخصوص خرید و فروش NFT)
  • بازار Foundation (مخصوص خرید و فروش NFT)
  • پلتفرم Audios (مخصوص موسیقی)
  • سازمان MakerDAO (امور مالی)
  • پلتفرم Aave (امور مالی)
  • پلتفرم Augur (مخصوص شرط بندی)
  • بازی AxieInfinity

اگر به اپلیکیشن های غیرمتمرکز علاقمندید میتوانید لیست کامل تری از آنها را در صفحه DApps در اتریوم پیدا کنید.

 

اتریوم چگونه کار میکند؟

همانند بیت کوین، شبکه توزیع شده اتریوم متشکل از هزاران هزار کامپیوتر در سرتاسر جهان است. این کامپیوتر ها همان کاربران شبکه اتریوم هستند که به آنها “نود” (node) میگویند. به این ترتیب شبکه اتریوم یک سرور مرکزی ندارد و غیر متمرکز است.

حساب ها و قراردادهای هوشمند شبکه اتریوم همگی در ماشین مجازی اتریوم یا Ethereum Virtual Machine (EVM) قرار گرفته اند. این ماشین مجازی را قلب شبکه اتریوم لقب داده اند.

بلاک چین اتریوم از مکانیزم اجماع اثبات سهام (PoS) استفاده میکند. البته مکانیزم اجماع اتریوم تا سپتامبر 2022 مکانیزم اثبات کار (PoW) بود، اما این مکانیزم طی آپدیتی به نام مرج (merge) تغییر یافت. مکانیزم اثبات سهام از انرژی بسیار کمتری استفاده میکند و نیازی به سیستم های پردازشی پرقدرت ندارد. همچنین در مکانیزم اثبات سهام، توکن ها استخراج نمیشوند، بلکه استیک یا سپرده گذاری میشوند.

پروتکل اثبات سهام اتریوم گسپر (Gasper) نام دارد. مکانیزم PoS در اتریوم به جای ماینرها یا استخراج کنندگان، شامل اعتبارسنج ها یا validators میشود. وظیفه ولیدیتور ها ذخیره داده ها، پردازش تراکنش ها و اضافه کردن بلوک جدید به بلاک چین است. هر ولیدیتور در شبکه اتریوم یک نود محسوب میشود. برای تبدیل شدن به یک ولیدیتور، شما باید ابتدا 32 توکن اتر (ETH) را سپرده گذاری کنید. البته شما مجبور نیستید حتماً با 32 اتر شروع کنید؛ میتوانید به استخرهای استخراج بپیوندید و مقدار کمتری استیک کنید که در این صورت پاداشی دریافتی میان اعضای استخر تقسیم میشود.

 

اتریوم در مقابل بیت کوین

اتریوم رقیب اصلی بیت کوین است. این دو رمزارز سال هاست که جایگاه اول و دوم را در لیست با ارزش ترین ارزهای دیجیتال به خود اختصاص داده اند. در این بخش به شباهت ها و تفاوت های بیت کوین و اتریوم میپردازیم.

از شباهت های این دو رمزارز میتوان گفت که هر دو بر پایه بلاک چین هستند و ویژگی های عمومی ارزهای دیجیتال و ویژگی های اختصاصی رمزارزها را دارند. میتوانید برای اطلاعات دقیق تر به مقاله ارز دیجیتال چیست مراجعه کنید.

اما تفاوت های میان بیت کوین و اتریوم مقوله مهم تری است. در جدول زیر این دو رمزارز را مقایسه کردیم:

بیت کوین اتریوم
 رتبه اول رتبه دوم
مکانیزم اجماع اثبات کار (PoW) مکانیزم اجماع اثبات سهام (PoS)
استخراج بلوک جدید حدوداً 10 دقیقه طول میکشد. استخراج بلوک جدید بین 13 تا 15 ثانیه طول میکشد.
کوچکترین واحد آن Satoshi نام دارد. کوچکترین واحد آن Wei نام دارد.
حداکثر مقدار عرضه 21 میلیون بیت کوین عرضه نامحدود
قابل برنامه نویسی نیست. قابل برنامه نویسی است.
هدف: ذخیره ارز و مبادلات ارزی هدف: پلتفرمی برای ساخت قراردادهای هوشمند و DApps

معایب اتریوم

  1. مقیاس پذیری: مهم ترین مشکل شبکه اتریوم که زیاد درباره آن صحبت میشود، پایین بودن مقیاس پذیری آن است. مقیاس پذیری به معنای مقدار تراکنش هایی است که یک شبکه در آن واحد پردازش میکند. با اینکه مقیاس پذیری اتریوم از بیت کوین بالاتر است، اما بلاک چین های زیادی ساخته شدند که از اتریوم بسیار مقیاس پذیرتر هستند. البته پس از آپدیت اخیر اتریوم، که اتریوم 0 نام دارد، این شبکه گفته که مقیاس پذیری آن به 100،000 تراکنش بر ثانیه خواهد رسید. اما بلاک چین های سریع تر از اتریوم هنوز به چنین رقمی دست نیافتند و چنین مقیاس پذیری، رویایی بسیار دور به نظر میرسد.
  2. زبان برنامه نویسی: میتوان گفت که اتریوم پلتفرم کاربر-محوری نیست، زیرا زبان برنامه نویسی آن نیازمند کمی پیش زمینه است و استفاده از آن برای افرادی که با تکنولوژی آن آشنایی ندارند اصلاً راحت نیست.
  3. هزینه کارمزد یا گس (gas fee) بالا: محبوبیت فزاینده اتریوم باعث شده که هزینه تراکنش ها یا همان گس در آن بالا برود. اتریوم برای توسعه دهندگان پلتفرم گران قیمتی محسوب میشود، زیرا برای ساختن DApps در آن باید هزینه بالایی پرداخت کنند.

چرا اتریوم ساخته شد؟

شاید این سوال پیش بیاید که چرا با وجود بیت کوین، اتریوم ساخته شد؟ بیت کوین پروژه ای بزرگ و سودآور بود که طرفداران زیادی جذب کرد و حتی مردم عادی به سوی استخراج بیت کوین روی آوردند. با این وجود، آیا کمبود یا نیازی در دنیای رمزارزها حس میشد که باعث شد پروژه اتریوم کلید بخورد؟

بله. ویتالیک بوترین در مصاحبه ای با مجله Insider توضیح داده که چرا اتریوم را ساخت. او کمی پس از اینکه وارد دنیای بیت کوین شد، متوجه شد که تکنولوژی بلاک چین میتواند کاربردهای بسیار جالبی داشته باشد؛ کاربردی هایی که خیلی فراتر از صرفاً انجام تراکنش های بدون واسطه است. بوترین اعتراف میکند که افراد زیادی همزمان متوجه این نکته بودند، اما او کسی بود که این ایده را به واقعیت تبدیل کرد و پتانسیل کامل بلاک چین را به کار گرفت، آن هم با ساخت پروژه اتریوم.

ایده ای که بوترین از اتریوم در سر داشت، بلاک چینی بود که درون خود یک زبان برنامه نویسی داشته باشد و بتوان از آن برای ساخت اپلیکیشن های مختلف استفاده کرد. به عقیده او مهم ترین مشکل بیت کوین عملکردها و کاربردهای محدود آن بود. بوترین برای مقایسه بیت کوین و اتریوم از مثال ماشین حساب و گوشی موبایل هوشمند استفاده میکند: یک ماشین حساب تنها یک کار را، به بهترین نحو، انجام میدهد، اما یک گوشی هوشمند قابلیت های بسیاری دارد که یکی از آنها ماشین حساب است، در کنار اپلیکیشن های متنوع دیگر. بنابراین هدف او این بود که سیستم بلاک چین ها را قدرتمند تر و کاربردهای آن را عمومی تر کند.

میتوانید ویدیو مصاحبه بوترین را در این لینک تماشا کنید.

خرید اتریوم در ایران

اکنون که اتریوم به مکانیزم اثبات سهام (PoS) مجهز شده است، امکان استخراج اتریوم دیگر وجود ندارد و تنها راه بدست آوردن اتریوم خرید آن است. با اینکه تحریم های جمهوری اسلامی باعث شده که فرایند خرید ارز دیجیتال به راحتی دیگر کشورها نباشد، نگران نباشید چون بسیاری از مردم ایران هر روز ارزهای دیجیتالی مانند اتر را خرید و فروش میکنند.

پیش از خرید اتر یا هر ارز دیجیتال دیگر، ابتدا باید کیف پول یا والتی داشته باشید که رمزارز خود را پس از خرید در آن ذخیره کنید. اگر به دنبال امنیت بسیار بالا هستید از کیف پول های سخت افزاری استفاده کنید، که البته برای خرید آنها باید هزینه پرداخت کنید. اما میتوانید از کیف پول های نرم افزاری هم استفاده کنید که نصب آنها رایگان بوده و امنیت خوبی دارند. در اینجا چند کیف پول برای نگهداری اتر به شما معرفی میکنیم:

  • کیف پول سخت افزاری Trezor
  • کیف پول سخت افزاری Ledger
  • کیف پول نرم افزاری Trust
  • کیف پول نرم افزاری Exodus
  • کیف پول نرم افزاری MyEtherWallet (مناسب برای استفاده از قراردادهای هوشمند)

وبسایت اتریوم والت هایی که از رمزارز اتر پشتیبانی میکنند را دسته بندی کرده است که میتوانید آنها را در این صفحه ببینید. در سمت چپ صفحه میتوانید انتخاب کنید که چه استفاده ای از والت دارید، مثلاً مبتدی هستید یا توسعه دهنده. همچنین میتوانید در بالای صفحه جزییات بیشتری را انتخاب کنید و نتایج را مشاهده کنید.

توجه کنید! کیف پول ها و صرافی های پیشنهاد شده در رمزآگاه صرفاً جهت آشنایی مخاطبان عزیز با این موضوعات است و هیچگونه پیشنهادی محسوب نمیشود.

در اینجا به شما سه روش معرفی میکنیم که از طریق آن میتوانید اتر خریداری کنید:

  1. روش اول این است که از صرافی های خارجی مانند Coinex یا Kucoin که کاربران ایرانی را قبول میکنند ارز دیجیتال خریداری کنید. البته برای این کار نیاز دارید کارت اعتباری بین المللی مانند ویزا کارت یا مستر کارت داشته باشید، به همین دلیل این روش برای کسانی که ساکن ایران هستند گزینه مناسبی نیست.
  2. روش دوم این است که از صرافی های ایرانی معتبر ارز دیجیتال خریداری کنید. در اینجا هم میتوانید مستقیماً رمزارز اتر (ETH) بخرید و هم میتوانید استیبل کوین تتر (Tether) را خریداری کرده و سپس آنرا به اتر تبدیل کنید. خریداران باید حتماً از معتبر بودن صرافی که انتخاب میکنند اطمینان حاصل کنند.
  3. روش سوم این است که از شخصی که مقداری اتر دارد این رمزارز را بخرید. البته پیگیری قانونی در این شرایط معنایی ندارد پس حتماً باید به فروشنده اعتماد کامل داشته باشید.

لطفا تجربه خود را در زمینه خرید رمزارز اتریوم برای ما بنویسید

جالب است بدانید! شما مجبور نیستید حتماً با خرید یک اتر کامل شروع کنید. کوچکترین واحد اتریوم که میتوانید بخرید Wei نام دارد: 1 ETH = 1018 Wei

جمع بندی

در این مقاله شما با بلاک چین اتریوم و رمزارز آن اتر آشنا شدید، و متوجه شدید که چه ویژگی هایی اتریوم را متمایز میکند. اتریوم نسل جدیدی از تکنولوژی بلاک چین را به دنیا معرفی کرد و انتظار میرود که همانطور که تا بحال استفاده های بسیاری از این شبکه شده، در آینده نیز میزبان توسعه دهندگان و پلتفرم های بیشتری باشد. شما میتوانید اخبار مربوط به آپدیت های شبکه اتریوم را در سایت رمزآگاه دنبال کنید. نظر شما درباره اتریوم و آینده آن چیست؟ ایده های خود را در قسمت کامنت ها با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا