بازار نزولی و بازار صعودی در ارزهای دیجیتال چیست؟
تفاوتهای بازار صعودی و نزولی: چه عواملی باعث بازار نزولی و صعودی میشود؟ چگونه آنها را تشخیص دهیم؟

بازار ارزهای دیجیتال مانند بازار بورس و سهام و هرگونه دارایی دیگری نوسانات زیادی دارد. در زبان انگلیسی اصطلاحاً به بازار نزولی، بازار خرسی (Bear market) و به بازار صعودی، بازار گاوی (Bull market) میگویند. در بازار نزولی ارزش داراییها پایین آمده و در بازار صعودی ارزش داراییها بالا میرود.
با توجه به اینکه بازار رمزارزها به طور کلی بی ثبات است و به صورت روزانه در نوسان است، این اصطلاحات برای اشاره به دورههای طولانیتر صعودی یا نزولی استفاده میشود. به همین ترتیب، بازار نزولی یا صعودی به زمانی میگویند که با افزایش یا کاهش حداقل 20 درصدی در طولانی مدت همراه باشد.
در این مقاله، ما بررسی میکنیم که بازار صعودی و نزولی چگونه اتفاق میافتند و موارد زیر را توضیح میدهیم: بازار صعودی (گاوی) و بازار نزولی (خرسی) چیست؟ ویژگیها و شاخصهای بازار صعودی و نزولی چیست؟ چگونه بفهمیم که اکنون در بازار نزولی قرار داریم یا بازار صعودی؟ تفاوتهای کلیدی بین بازار صعودی و نزولی چیست؟ چگونه در بازار صعودی و نزولی سرمایه گذاری کنیم؟
بازار صعودی (Bull market) چیست؟
به طور کلی، بازار صعودی یا گاوی (Bull market) به شرایط اقتصادی مطلوب و خوب در یک بازار اشاره دارد. این بدان معنی است که ارزش بازار در حال افزایش است و معمولاً با احساسات مثبت و امیدوارانه سرمایه گذاران در مورد روند صعودی فعلی همراه است.
در یک بازار صعودی شاهد افزایش مداوم قیمت داراییها هستیم، که معمولاً همراه با اقتصاد قوی و سطوح بالای اشتغال و فعالیت در بازار است.
سوالی که در اینجا مطرح میشود این است که چه بازاری «صعودی» تلقی میشود؟ افزایش قیمت 40 درصدی طی یک تا دو روز را میتوان پدیدهای معمول در بازار صعودی حساب کرد. این به این دلیل است که بازار ارزهای دیجیتال نسبت به بازارهای سنتی کوچکتر است و در نتیجه نوسانات بیشتری دارد.
جالب است بدانید! اصطلاح بازار «گاوی» اشاره به روش جنگیدن گاوهای نر دارد که با حرکت رو به بالای شاخهای خود به رقیب حمله میکنند. بنابراین بازار «گاوی» به خوش بینی و امیدواری نسبت به افزایش مداوم ارزش دارایی اشاره دارد.
در بازار رمزارزها، «گاو» نماد یک مرحله صعودی برای ارزهای دیجیتال است. در بازار گاوی شما شاهد رشد ارزش ارزهای دیجیتال، شرایط اقتصادی مطلوب و سرمایهگذاران خوشبین خواهید بود که به دنبال حداکثر استفاده و سود از سبد سهام کریپتو خود هستند.
سرمایه گذاران، بازارهای صعودی را از طریق خرید اوراق بهادار شروع میکنند. این کار را میتوان با ارز فیات نیز انجام داد، زیرا بازارهای صعودی معمولاً قیمت اوراق بهادار را افزایش میدهند. تا زمانی که عرضه بیش از تقاضا باشد، بازار صعودی ادامه دارد. پس از مدتی «گاو» بازار صعودی به اصطلاح خسته میشود و بازار تغییر کرده و به بازار «خرسی» تبدیل میشود.
بازار صعودی چگونه به وجود میآید؟
همانطور که قبلا گفتیم، سرمایه گذاران یا خریداران کسانی هستند که بازار صعودی را شروع میکنند. زمانی که سرمایه گذاران احساس کنند قیمتها شروع به افزایش میکنند و این افزایش قیمت مداوم خواهد بود، شروع به خرید سهام (با قیمت پایین) میکنند و نسبت به سود سرمایه (ROI) خود خوشبین هستند. همین افزایش خوشبینی و امیدواری در میان سرمایهگذاران نیز باعث میشود قیمت سهام تا مدتی صعودی بماند.
عوامل دیگری نیز وجود دارد که باعث ایجاد بازار صعودی میشود. در این میان میتوان به تولید ناخالص داخلی (GDP) قوی و نرخ پایین بیکاری اشاره کرد. به طور کلی شرایط مطلوب بازار باعث افزایش اعتماد سرمایه گذاران میشود. بنابراین بازارهای صعودی ارزهای دیجیتال نیز تحت تأثیر عوامل مشابه بازارهای سنتی قرار دارند.
با این حال، بازارهای کریپتو در مقایسه با اوراق بهادار سنتی که صدها سال است وجود دارند، پدیدهای نسبتاً جدید هستند. بازار ارزهای دیجیتال مجموعاً سرمایه گذاران کمتری دارد، بنابراین امکان دارد توسط عوامل منحصر به فرد خود هدایت شود.
به عنوان مثال، بازار صعودی ارزهای دیجیتال ممکن است تحت تاثیر موارد زیر قرار داشته باشند:
- پشتیبانی شبکههای اجتماعی و فرهنگ عام از ارزهای دیجیتال: مثال آن روندهای صعودی سال ۲۰۱۷ است که تحت تأثیر افرادی مانند پاریس هیلتون و دیجی خالد، و سریالهایی مانند The Big Bang Theory اتفاق افتادند.
- سرمایه گذاری سازمانها یا موسسات در ارزهای دیجیتال: یک مثال آن سرمایه گذاری 650 میلیون دلاری شرکت Microstrategy در بیت کوین (به مقدار 70 هزار BTC) بود.
- افزایش خوش بینی نهادهای مالی سنتی نسبت به ارزهای دیجیتال: یک مثال این است که بانک جی پی مورگان اعلام کرد بیت کوین می تواند تا 146000 دلار افزایش یابد.
- رویدادهای منحصربهفردی که امور مالی سنتی را تهدید میکند: برای مثال همه گیری بیماری کرونا باعث شد بسیاری از مردم به خاطر استرس ناشی از همهگیری در بازارهای مالی سنتی مانند بانکها، به سمت ارزهای دیجیتال سوق داده شوند.
ویژگیهای یک بازار صعودی
یک بازار صعودی را میتوان از موارد زیر تشخیص داد:
- افزایش قیمت در یک دوره زمانی مداوم؛
- تقاضای زیاد در کنار عرضه کم؛
- افزایش اعتماد سرمایه گذاران به بازار؛
- گرانی پروژههای خاص؛
- رواج صحبت در مورد ارزهای دیجیتال در رسانههای اصلی و همچنین رسانههای اجتماعی؛
- افزایش علاقه عمومی به ارزهای دیجیتال در میان افراد مشهور، اینفلوئنسرها و دیگر افرادی که قبلاً علاقهای به دنیای کریپتو نداشتند؛
- افزایش شدید قیمتها در صورت انتشار اخبار خوب؛
- کاهش جزئی قیمتها در صورت انتشار اخبار بد.
اصطلاح «بولران» (Bull run) در ارزهای دیجیتال به چه معناست؟
اطصلاح بولران از دو کلمه bull و run تشکیل شده و ترجمه لغوی آن به معنی «یورش گاوها» است. در بازار ارزهای دیجیتال بولران به معنی بازار صعودی است؛ یعنی یک دوره طولانی با روند صعودی که در طی آن سرمایهگذاران زیادی در حال خرید ارزهای دیجیتال هستند. پدیده بولران در ارزهای دیجیتال معمولاً با ویژگیهای ذکرشده در بالا همراه است، مانند افزایش قیمتها، افزایش تقاضا و افزایش اعتماد و خوش بینی در بازار.
بازار نزولی (Bear market) چیست؟
بازار نزولی یا خرسی (Bear market) بازاری است که در آن ارزش ارزهای دیجیتال حداقل 20 درصد کاهش یافته و به کاهش خود ادامه میدهند. یک مثال بارز بازار صعودی، سقوط معروف ارزهای دیجیتال در دسامبر 2017 است؛ زمانی که سرمایه گذاران شاهد سقوط بیت کوین از 20000 دلار به 3200 دلار در طی چند روز بودند.
مشخصه یک بازار نزولی این است که ارزش داراییها از یک قیمت بالا نزل کرده و 20 درصد یا بیشتر کاهش پیدا میکند. به این ترتیب، قیمتها طی یک روند پایین و پایینتر میروند. این روند نزولی بر دیدگاه سرمایه گذاران نسبت به وضعیت بازار تأثیر میگذارد و بنابراین الگوی نزولی دوام بیشتری به خود میگیرد.
جالب است بدانید! اصطلاح بازار «خرسی» به نحوه حمله خرسها اشاره دارد که از بالا شروع میکنند و سپس با حمله پنجههای خود به سمت پایین حرکت کرده و در نهایت با تمام وزن خود به سمت پایین فشار میآورند.
در طول یک بازار نزولی، رشد اقتصاد بسیار کند است و نرخهای بیکاری و رکود بازار بالا است. این شرایط میتواند ناشی از سیاستهای اقتصادی ضعیف، بحرانهای ژئوپلیتیکی، ترکیدن حبابهای بازار و حتی بلایای طبیعی باشد. همچنین سرمایه گذارن در طول بازارهای، خوش بینی و اطمینان و اعتمادی به بازار و روند آن ندارند.
معمولاً تریدرهای ارزهای دیجیتال در طول یک بازار نزولی شروع به خرید میکنند، مخصوصاً زمانی که بازار به پایینترین حد خود رسیده باشد. با این حال، دانستن اینکه دقیقاً چه زمانی یک بازار نزولی به پایان رسیده است دشوار است، و این امر باعث میشود که عملیات خرید سرمایه گذاران مانند نوعی قمار باشد که در آن ارزهای دیجیتال کمارزشی را خریداری میکنند که مشخص نیست باارزش خواهند شد یا خیر.
قیمتها معمولاً در لحظهای کاهش مییابد که بازار اخبار مربوط به شرایط نامطلوب در مورد یک ارز دیجیتال یا سهام خاص را دریافت میکند. این شروع روند نزولی باعث میشود افراد بیشتری از سرمایه گذاری خودداری کنند زیرا این باور وجود دارد که اخبار بد بیشتری به زودی خواهد آمد و نیاز است خود را برای بدترین شرایط آماده کنند.
برخی حتی داراییهای خود را به دلیل ترس از کاهش بیشتر ارز داراییها میفروشند و روند نزولی را تشدید میکنند. البته بازارهای نزولی در نهایت آرام میشوند و سرمایه گذاران به آرامی اطمینان و اعتماد به نفس پیدا میکنند و دوباره یک چرخه صعودی جدید را آغاز میکنند.
بازار نزولی چگونه به وجود میآید؟
معمولاً کاهش قیمتها میتواند باعث شروع بازار نزولی شود. با ادامه کاهش قیمتها، سرمایه گذاران به طور همزمان اعتماد خود را نسبت به بهبودی قیمتها از دست میدهند و در نتیجه روند نزولی با شدت بیشتری ادامه پیدا میکند.
به طور کلی، مواردی مانند جنگها، بحرانهای سیاسی، بیماریهای همهگیر و اقتصادهای کند ممکن است باعث شروع یک بازار نزولی شود. همچنین مداخله دولتها ممکن است در بازار ارزهای دیجیتال تنزل ایجاد کند. با این حال، در دنیای ارزهای دیجیتال پیش بینی زمان شروع یک بازار نزولی بر اساس روندهای قبلی بسیار دشوارتر است. در حالی که بازار سهام در حال حاضر چندین دهه اطلاعات برای سرمایه گذاران و تحلیلگران دارد که میتوان از آنها استفاده کرد، بازار کریپتو نسبتاً جوان است و چنین دادهای از آن در دسترس نیست.
در حالی که دلایل ایجاد یک بازار نزولی متفاوت است، چند شاخص رایج وجود دارد که نشان می دهد یک بازار نزولی در راه است. برخی از شاخصهای بازار نزولی در حال ظهور عبارتند از:
- حجم معاملات کمتر: این معمولاً به این معنی است که مردم به دلیل عدم اطمینان در بازار شروع به نگه داشتن رمزارزهای خود کردهاند و آنها را ترید نمیکنند.
- احساسات و باخوردهای منفی ناشی از امور مالی سنتی: نمونهای از این موارد زمانی بود که جیمی دیمون، مدیر عامل بانک جی پی مورگان، در سال 2017 بیت کوین را یک کلاهبرداری خواند، درست چند ماه قبل از اینکه قیمت آن به 20000 دلار برسد و سپس به سرعت سقوط کرد.
- صلیب مرگ (Death Cross): یک شاخص تحلیل تکنیکال که تقاطع میانگین متحرک 50 روزه به میانگین متحرک 200 روزه در یک دارایی را نشان میدهد.
- پسرفت: زمانی که قیمت دارایی در بازار آتی کمتر از قیمت فعلی بازار باشد.
- تغییرات در نرخ سرمایه فدرال: نرخی که بانکها با آن ذخایر اضافی خود را یک شبه وام میدهند/قرض میگیرند.
- مداخله نهادهای نظارتی: نمونه ای از آن محدودیتهای دولت چین در مورد نرم افزارهای ارز دیجیتال و استخراج آنها است.
ویژگیهای یک بازار نزولی
یک بازار نزولی را میتوان از موارد زیر تشخیص داد:
- کاهش قیمت مداوم در یک دوره زمانی؛
- عرضه زیاد و تقاضای کم؛
- عدم اعتماد سرمایه گذاران به بازار؛
- عدم صحبت درباره بازار ارزهای دیجیتال در رسانههای اجتماعی یا رواج صحبتهای منفی درباره آن
- رواج بیاعتمادی به ارزهای دیجیتال در میان اقتصاددانان، تحلیلگران و کارشناسان امور مالی سنتی مانند بانکها؛
- افزایش قیمت بسیار جزئی در صورت انتشار اخبار خوب و مثبت؛
- کاهش قیمت شدید در صورت انتشار اخبار بد و منفی.
جمع بندی
در این مقاله با مفهوم بازارهای صعودی و نزولی در ارزهای دیجیتال آشنا شدیم و فهمیدیم که چه عواملی باعث ایجاد بازار صعودی و نزولی میشوند. همچنین اکنون میتوانیم تشخیص دهیم که بازار در حال حاضر صعودی است یا نزولی.
نظر شما درباره روند بازار ارزهای دیجیتال چیست؟ آیا تجربهای در سرمایه گذاری و ترید کردن در بازارهای صعودی و نزولی دارید؟ ایدهها و تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید.