آموزش

 ارز دیجیتال زی کش (Zcash) چیست؟

زی‌کش چیست؟

 

زی‌کش یک شبکه پرداخت غیرمتمرکز همتا به همتا و یک ارز دیجیتال با واحد اختصاری ZEC میباشدکه انشعاب یا فورکی از بیت کوین بوده و تعداد واحدهای آن هم مانند بیت کوین محدود به ۲۱ میلیون واحد است. در واقع در ساخت زی‌کش از کدهای بیت کوین استفاده شده است.

زی‌کش مانند بیت کوین و اتریوم، بلاک چین مخصوص خودش را دارد و مبتنی بر استخراج (ماینینگ) است. قابلیت منحصر بفردزی‌کش  در مقایسه با بیت کوین و بسیاری از ارزهای دیگر امکان انجام تراکنش‌های خصوصی است.

برخلاف بیت کوین که تراکنش‌های آن شفاف هستند، با زی‌کش کاربران می‌توانند از حریم خصوصی کامل در تراکنش‌ها بهرمند شوند. در بیت کوین شما می‌توانید یک تراکنش را رهگیری کنید و دارایی‌های موجود در یک آدرس‌ را مشاهده کنید اما به گفته تیم توسعه دهنده زی‌کش در شبکه زی‌کش امکان مخفی‌سازی همه چیز وجود دارد. زیکش گزینه مناسبی است برای افرادی که دوست ندارند جرئیات تراکنش آن‌ها فاش شود.

زی کش چیست

تاریخچه زی‌کش

 

زی‌کش در اکتبر سال ۲۰۱۶، به عنوان یک فورک بیت کوین کار خودش را آغاز کرد. خالق اصلی زی‌کش برنامه نویسی به نام زوکو ویلکاس (Zooko Wilcox) است. او ابتدا کار خودش را با کار بر روی بیت کوین شروع کرد اما به علت شفافیت تراکنش‌های بیت کوین، به فکر راهی رسید تا تراکنش‌های مخفی را برای کاربران شبکه به ارمغان بیاورد. او با تغییرات بسیار در کدهای بیت کوین، زی‌کش را خلق کرد. ابتدا نام این پروتکل زیروکوین (Zerocoin) بود و بعد از آن به زیروکش (Zerocash) تغییر نام داد و اما در نهایت نام زی‌کش (Zcash) برای آن تصویب شد.

برای زی‌کش هیچگونه جمع سپاری یا ICO ای برگزار نشد بلکه سرمایه اولیه توسط سرمایه‌گذاران خصوصی جذب شد. افرادی مانند راجر ور و فرد ارسام و همچنین بنیانگذار کوین بیس .

 

زی‌کش چگونه کار می‌کند؟

زی‌کش هم مانند بیت کوین بلاک چین خودش را دارد و به صورت اثبات کار (ماینینگ) فعالیت می‌کند. تراکنش‌های زی‌کش توسط تمام اعضای شبکه تایید می‌شوند و سپس توسط ماینرها در بلاک‌ها قرار می‌گیرند و با به هم پیوستن بلاک‌ها، بلاک چین شکل می‌گیرد. زمان بلاک زی‌کش حدود ۲.۵ دقیقه و پاداش بلاک آن ۱۲.۵ واحد زی‌کش (zec) است. بنابراین در حال حاضر هر ۲.۵ دقیقه ۱۲.۵ واحد زی‌کش استخراج یا تولید می‌شود. در زی‌کش پس از هر ۸۴۰,۰۰۰ بلاک، پاداش بلاک نصف خواهد شد.

 

الگوریتم استخراج زی‌کش هم با بیت کوین تفاوت دارد. در حالی که بیت کوین از الگوریتم SHA-256 بهره می‌برد، الگوریتم استخراج زی‌کش Equihash است. بیت کوین و زی‌کش در خیلی از موارد مشابه هستند اما اصلی‌ترین تفاوت بیت کوین و زی‌کش امکان انجام تراکنش خصوصی در زی‌کش و نوع الگوریتم استخراج است.

 

عاملی که باعث شده است تا زی‌کش بتواند تراکنش‌های مخفی بدون مشخص بودن آدرس فرستنده، گیرنده و حتی مبلغ استفاده از راهکاری به نام اثبات دانایی صفر (zero-knowledge proof) است. این حالت روشی در رمزنگاری است و این امکان را فراهم می‌کند که بدون نیاز به افشای اطلاعات به اعضای شبکه، فرایندها انجام شوند.

 

به همین دلیل در زی‌کش بدون اینکه نیاز به افشای آدرس فرستنده و گیرنده و مبلغ باشد می‌توان تراکنش‌ها را به درستی انجام داد. به عبارت دیگر، با شبکه زی‌کش می‌توان به طور کلی دو نوع تراکنش انجام داد: تراکنش‌های معمولی (مثل بیت کوین) و تراکنش‌های خصوصی و پوشیده شده.

 

نکته ای که باید دانست، براساس آدرس‌های کیف پول در زی‌کش می‌توان شفاف یا غیرشفاف بودن تراکنش‌ها را مشخص کرد. اگر آدرس‌ با حرف «t» آغاز شود، این آدرس شفاف است و مانند آدرس بیت کوین می‌توان تمام جزئیات تراکنش‌ها و موجودی آن آدرس را مشاهده کرد اما اگر آدرس با حرف «z» شروع شود، نشان دهنده مخفی بودن آن آدرس است و امکان مشاهده و رهگیری تراکنش‌ها را سلب می‌کند.

 

ویژگی های اصلی زی کش

امنیت بالا: همان‌طور که گفته شد ارز دیجیتال زی کش دارای ۲ آدرس متفاوت است که یکی کاملاً خصوصی و دیگری مانند بیت کوین کاملاً شفاف است.

کم بودن مقدار کارمزد: هزینه تراکنش‌های زی کش تقریباً ۰,۰۰۰۱ ZEC است.

کلیدهای نمایش: با فعال‌کردن کلیدهای نمایش، جزئیات حساب برای دیگران نمایش داده می‌شود.

انقضای معامله: درصورتی‌که بعد از ۵۰ دقیقه، برداشت وجه در یک تراکنش انجام نشود؛ به‌صورت خودکار لغو شده و مالیاتی به آن تراکنش تعلق نمی‌گیرد.

معاملات چند امضایی: Zcash از تراکنش‌هایی چند امضایی پشتیبانی می‌کند. تراکنش‌هایی با این شرط برای انجام نیاز به تأیید چند نفر دارند. این تراکنش‌ها از نوع شفاف بوده و به‌صورت خصوصی انجام نمی‌شوند.

نمایش اطلاعات پرداخت: فرستنده یا گیرنده معامله می‌تواند جزئیات خاصی از معامله را برای اشخاص ثالث فاش کند.

زی کش چیست

تیم تشکیل دهنده زی کش

زیکش توسط زوکو ویلکاکس (Zooko Wilcox) بنیان‌گذاری شده است. زوکو پیشینه گسترده‌ای در زمینه رمزنگاری‌، سیستم‌های غیرمتمرکز و سایر استارتاپ‌های تکنولوژی محور دارد. به عنوان چند مثال از سوابق کاری او به فعالیت زوکو در Digicash‌، Mojo Nation و BLAKE2 می‌توان اشاره کرد.

سایر اعضای این تیم متشکل از مهندسان و مشاوران متعدد است. این افراد اساتید و اعضای هیئت علمی دانشگاه‌های معتبری مانند MIT‌ و دانشگاه John Hopkins هستند.

با این‌که ZCash یک پروژه متن باز است‌، تیم فعال در این پروژه در شرکت به ثبت رسیده‌ای که تحت عنوان شرکت الکترونیک زیرو کوین یا ZECC شناخته می‌شود، کار می‌کند‌. این شرکت مسئولیت هدایت روند توسعه این پروتکل را عهده دار میباشد.

فارغ از تیم قدرتمند فعال در این پروژه‌، مشاوران قابل توجهی نیز در این مسیر دخیل هستند. از جمله برجسته‌ترین این افراد به اشخاصی مانند بری سیلبرت (Barry Silbert‌)‌ و راجر ور (Roger Ver‌) می‌توان اشاره کرد.

 

صرافی های خرید زی کش

صرافی کراکن (Kraken)

Kraken یکی از محبوب‌ترین صرافی‌ها است و از ارزهای فیات مختلف مانند USD ، GBP و EUR پشتیبانی می‌کند! این صرافی در سال ۲۰۱۱ راه‌اندازی شد و به‌عنوان یکی از قدیمی‌ترین صرافی‌های موجود شناخته می‌شود. خریدوفروش انواع ارز دیجیتال در صرافی کراکن امکان‌پذیر است و امنیت نسبتاً بالایی دارد.

 

برای استفاده از خدمات صرافی Kraken باید حتماً یک مرحله احراز هویت شامل ارائه اطلاعاتی همچون نام کامل، ملیت و تاریخ تولد را پشت سر بگذارید. در مرحله دوم برای شارژ حساب باید آدرس محل زندگی خود را تأیید کنید. هزینه شارژ حساب درصورتی‌که حساب SEPA، ژاپنی و SWIFT داشته باشید رایگان و در غیر این صورت بین ۵ الی ۱۰ دلار متغیر است.

 

صرافی پولونیکس (Poloniex)

Poloniex در سال ۲۰۱۴ ایجاد شد و در ایالات متحده مستقر است و با داشتن حجم بالایی از معاملات، گزینه خوبی برای خریدوفروش ارز دیجیتال محسوب می‌شود. این صرافی از ارزهای فیات پشتیبانی نکرده و شارژ حساب با کارمزد صفر از طریق ارزهای دیجیتال امکان‌پذیر است. هزینه کارمزد انجام معاملات، بسته به میزان ارز بین ۰ الی ۰.۲۵ درصد متغیر است.

 

احراز هویت در این صرافی اجباری نیست، مگر آنکه قصد برداشت ۲ هزار دلار در روز را داشته باشید. گرچه این صرافی قوانین سختگیرانه‌ای دارد، اما در سال ۲۰۱۴ مورد حمله سایبری قرار گرفت و ۱۲ درصد از بیت‌کوین‌های خود را از دست داد.

 

صرافی بایننس (Binance)

فعالیت این صرافی از سال ۲۰۱۷ شروع و خیلی زود درصد زیادی از حجم معاملات ارزهای دیجیتال را به خود اختصاص داد. در Binance امکان شارژ حساب با ارزهای فیات وجود نداشته اما می‌توانید به‌صورت رایگان از طریق دیگر ارزهای دیجیتال حسابتان را شارژ کنید.

 

احراز هویت در صرافی Binance الزامی نیست، مگر اینکه قصد خرید ۲ یا تعداد بیشتری بیت کوین داشته باشید. مزیت دیگر Binance این است که وقتی ارزهای رمزنگاری شده جدید و معتبر ایجاد می‌شوند، اغلب اولین صرافی است که آنها را در لیست خود قرار می‌دهد.

 

صرافی کریپتوپیا (Cryptopia)

صرافی Cryptopia در نیوزلند قرار داشته و از سال ۲۰۱۴ تا کنون از بیش از ۵۰۰ رمزارز پشتیبانی می‌کند. شارژ حساب در این صرافی از طریق ارزهای دیجیتال ممکن است و کارمزد هر معامله ۰.۲ درصد مبلغ کل است و برداشت وجه کارمزدی ندارد.

 

صرافی هیت بی تی سی (HitBTC)

صرافی HitBTC از سال ۲۰۱۳ فعالیت خود را در استونی آغاز کرد. برای شارژ حساب HitBTC می‌توانید از حساب سوئیفت یا SEPA استفاده کنید که بسیار زمان‌بر است. گزینه دیگر شارژ حساب از طریق ارزهای دیجیتال است که فوری و رایگان انجام می‌شود. لازم به ذکر است که صرافی HitBTC سابقه هک در سال ۲۰۱۵ را داشته و همین مسئله انتخاب آن را با کمی احتیاط همراه می‌کند.

 

زی کش چیست

معرفی کیف پول های معتبر زی کش (Zcash)

 

 

۱) کیف پول Ledger Nano S

 

Ledger Nano S یکی از بهترین کیف پول های سخت افزاری است که به علت امنیت بالا در سراسر جهان مورد استفاده قرار می گیرد. این کیف پول درست مثل یک دستگاه USB است که می تواند به رایانه متصل شود و دارای صفحه نمایش OLED است که جهت بررسی و تایید معاملات ارزهای دیجیتال مفید است. شما میتوانید زی کش خود را در این کیف پول نگهداری کنید.

 

۲) کیف پول TREZOR

 

ترزور یک کیف پول بسیار امن برای انجام معاملات آفلاین است. با استفاده از صفحه نمایش کوچک آن شما می توانید محتوای تراکنش را بررسی کنید. سهولت استفاده و امنیت فوق العاده بالا از ویژگی های این کیف پول سخت افزاری هستند. TREZOR از افشای کلیدهای خصوصی (private key) شما، حتی در صورتی که کامپیوتر شما آلوده به بدافزار باشد، تا حد زیادی جلوگیری می کند. ترزور در کنار ارزهای دیجیتال مختلفی که در خود نگهداری میکند از زی کش هم پشتیبانی می کند.

 

۳) کیف پول Jaxx

 

کیف پول Jaxx یکی از بهترین گزینه ها جهت ذخیره سازی ارز های رمزنگاری شده به شمار می رود. این کیف پول چند پلت فرم نامیده می شود؛ زیرا تقریباً تمام سیستم عامل ها را پشتیبانی می کند. این کیف پول در صورت بروز هر مشکلی، ۲۴ ساعته و ۷ روز هفته پشتیبانی می شود. از ویژگی های این کیف پول می توان به رابط کاربری جذاب و استفاده آسان آن اشاره کرد. همه معاملات در این کیف پول با کلید خصوصی امن می شوند و این کلیدها در دستگاه کاربر ذخیره می شود. بنابراین، هیچ کس نمی تواند از این کلید ها استفاده و در مورد تراکنش ها اطلاعاتی کسب کند. به همین ترتیب روند پشتیبان گیری و بازیابی در Jaxx نیز بسیار ساده تر از سایر کیف پول هاست. از نقاط ضعف این کیف پول، سرعت کم معاملات است.

0 0 رای ها
امتیاز دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا