آموزش بلاک چین

بررسی تاثیر بلاک چین بر محیط زیست و کاربرد آن در تغییرات اقلیمی

آیا تکنولوژی بلاک چین می‌تواند به مبارزه با گرمایش جهانی کمک کند؟

 

تاثیر بلاک چین بر محیط زیست چیست؟

تکنولوژی بلاک چین ویژگی‌هایی مانند شفافیت و قابلیت ردیابی دارد که می‌تواند با استفاده از آنها به پایداری بیشتر کمک کند و انتشار کربن را کاهش دهد. در این مقاله قصد داریم تاثیر بلاک چین بر محیط زیست را بررسی کرده و نشنا دهیم که چگونه بلاک چین می‌تواند در حفظ محیط زیست به ما کمک کند.

با افزایش دما، ذوب شدن یخ‌ها و تکرار و تشدید رویدادهای وخیم آب و هوایی، اثرات تغییرات اقلیمی بیش از پیش آشکار می‌شوند. جلوگیری از تغییرات آب و هوایی نیازمند رسیدگی فوری است و فناوری‌ها و روش‌های متعددی برای انجام اقدامات لازم در حال بررسی هستند. فناوری بلاک چین یکی از این فناوری‌های احتمالی برای این کار است و این پتانسیل را دارد که در مبارزه با تغییرات آب و هوایی بسیار موثر باشد.

بلاک چین در واقع یک دفتر کل غیرمتمرکز است که می‌تواند به صورت ایمن و شفاف تراکنش‌ها را ثبت کرده و داده‌ها را ذخیره کند. این فناوری قبلاً در زمینه‌های مختلفی، از رمزارز گرفته تا مدیریت زنجیره تامین، استفاده شده است. با این حال، کاربردهای بالقوه آن در مبارزه با تغییرات آب و هوایی هنوز در حال بررسی است.

در اینجا به چند مورد اشاره می‌کنیم که تاثیر بلاک چین بر محیط زیست را نشان می‌دهد و تکنولوژی بلاک چین با آنها می‌تواند به مبارزه با تغییرات اقلیمی و گرمایش جهانی کمک کند.

ساخت و مدیریت اعتبار کربن (Carbon Credit)

نکته! اعتبار کربن نشان‌دهنده نوعی مجوز یا گواهی قابل معامله برای خروج یک تن دی‌اکسید کربن یا هر نوع گاز گلخانه‌ای دیگر است، که حجمی معادل یک تن دی‌اکسید کربن را داشته باشد.

ایجاد و مدیریت اعتبارات کربن یکی از راه‌هایی است که فناوری بلاک چین می تواند به مبارزه با تغییرات آب و هوایی کمک کند. گواهی قابل مبادله «اعتبار کربن» به دارنده این امکان را می دهد که مقدار معینی گازهای گلخانه ای مانند دی اکسید کربن منتشر کند. برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای، کسب‌وکارها و سازمان‌ها می‌توانند اعتبار کربن خریداری کنند که می‌تواند در بازار معامله شود.

مدیریت اعتبارات کربن می‌تواند با استفاده از تکنولوژی بلاک چین شفاف‌تر و موثرتر شود. تمام تراکنش‌های مربوط به اعتبار کربن را می‌توان در آن واحد ردیابی و با استفاده از یک دفتر کل غیرمتمرکز (بلاک چین) ثبت کرد. با انجام این کار از تقلب و کلاهبرداری جلوگیری شده و تضمین می‌شود که اعتبارهای کربن برای موارد درستی استفاده می‌شود.

ترویج منابع انرژی تجدیدپذیر

با ایجاد یک زیرساخت غیرمتمرکز برای انرژی، فناوری بلاک چین می‌تواند پذیرش و استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر را نیز تشویق کند. افراد و شرکت‌ها می‌توانند با استفاده از یک شبکه انرژی غیرمتمرکز، بدون کمک یک سازمان متمرکز یا شرکت خدمات برق، انرژی‌های تجدیدپذیر را مستقیماً از یکدیگر خریداری و بفروشند. چنین فناوری می‌تواند از پذیرش منابع انرژی تجدیدپذیر مانند انرژی خورشیدی و انرژی باد حمایت کند و وابستگی به سوخت های فسیلی را کاهش دهد.

مدیریت زنجیره تامین

مدیریت زنجیره تامین حوزه دیگری است که در آن از فناوری بلاک چین برای مقابله با تغییرات اقلیمی استفاده می‌شود. کسب‌وکارها می‌توانند با استفاده از بلاک چین ردپای کربن محصولات و مواد در سراسر زنجیره تامین را ردیابی کرده، فرصت‌هایی برای کاهش ردپای کربن خود پیدا کرده، و تصمیماتی بگیرند که منجر به پایداری بیشتر انرژی شود. بدین ترتیب با ترویج شیوه‌های تولید و مصرف پایدار، می‌توان انتشار گازهای گلخانه‌ای را به میزان قابل توجهی کاهش داد.

نظارت بر انتشارات کربن و گزارش دادن آن

نظارت و گزارش انتشار کربن از منابع متعدد مانند مشاغل، وسایل نقلیه و سازه‌ها می‌تواند با استفاده از فناوری بلاک چین انجام شود. دولت‌ها و سازمان‌ها می‌توانند با استفاده از یک دفتر کل غیرمتمرکز یا همان بلاک چین برای ردیابی انتشار گازهای گلخانه‌ای، میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای خود را دقیق‌تر اندازه‌گیری کرده و گزارش دهند. به این ترتیب نهادها می‌توانند به اهداف خود برای بررسی و کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای تحقق بخشند.

چالش‌های پیاده‌سازی بلاک چین برای کاهش انتشار کربن و افزایش تاثیر بلاک چین بر محیط زیست

استفاده از فناوری بلاک چین برای مقابله با تغییرات اقلیمی مشکلات و محدودیت‌هایی دارد. یکی از این موانع، لزوم استاندارسازی و افزایش سازگاری بلاک چین است. بلاک چین به یک مجموعه‌ قوانین و پروتکل‌های یکنواخت نیاز دارد که همه سهام‌داران بتوانند بر روی آن توافق کنند تا بتوانند اعتبارات کربن را مدیریت کرده و انتشار گازهای گلخانه‌ای را به طور موثر پیگیری کنند.

یکی دیگر از چالش‌ها، مسئله مقیاس پذیری بلاک چین است. بسیاری از شبکه های بلاک چین در حال حاضر ظرفیت کمی دارند و فقط می‌توانند تعداد کمی از تراکنش‌ها را پردازش کنند؛ این یعنی مقیاس پذیری بلاک چین‌ها به نسبت مقدار مورد نیاز برای استفاده آن در مبارزه با گرمایش جهانی پایین است. اگر بلاک چین به طور گسترده برای مدیریت اعتبارات کربن یا ردیابی انتشار گازهای گلخانه‌ای استفاده شود، ممکن است به یک گلوگاه تبدیل شود – گلوگاه (Bottleneck) یعنی زمانی که ظرفیت لازم برای ارائه خدمات مذکور وجود نداشته باشد.

مشکل آخر که بسیار هم مهم است، مقدار انرژی است که تکنولوژی بلاک چین استفاده می‌کند. درست است که استفاده از تکنولوژی بلاک چین مزایای زست-محیطی زیادی دارد، اما امکان دارد مقدار انرژی مصرفی لازم برای تراکنش‌های بلاک چین بر این مزایا غلبه کند.

آینده تاثیر بلاک چین بر محیط زیست چگونه خواهد بود؟

اگرچه فناوری بلاک چین از نظر ترویج و توسعه هنوز در مراحل ابتدایی خود است، اما تاثیر بلاک چین بر محیط زیست و کاربردهای آینده آن در توقف تغییرات آب و هوایی و گرمایش جهانی امیدوارکننده است. بلاک چین می‌تواند با افزایش شفافیت، کارایی و مسئولیت پذیری در تنظیم انتشار کربن و تشویق روش‌های پایدارتر، حرکت به سمت اقتصاد کم کربن را تسریع بخشد.

با این حال برای اینکه تکنولوژی بلاک چین بتواند با موفقیت و کارایی بالا به مقوله تغییرات اقلیمی و گرمایش جهانی بپردازد، مشکلات و محدودیت هایی نیز وجود دارد که باید بر آنها غلبه کرد. در نهایت، برای رسیدگی به مشکلات پیچیده و ضروری اقلیمی نیاز به ترکیبی از این نوع فناوری‌ها و تلاش برای پیدا کردن راه حل‌های مشکلات این مسیر است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا