
مهمتر از بدست آوردن ارزهای دیجیتال، نگهداری آن است که در والتها انجام میشود. در این مقاله با انواع مختلف کیف پول دیجیتال و نحوه کارکرد آنها آشنا میشویم و بهترین گزینهها را برای افراد مختلف پیشنهاد میکنیم.
نکات کلیدی:
- برخلاف تصور رایج، کیف پولهای کریپتو ارزهای دیجیتال را مانند کیف پولهای جیبی، به صورت فیزیکی نگه نمیدارند.
- در عوض، کیف پولهای دیجیتال کلیدهای عمومی و خصوصی مورد نیاز برای خرید ارزهای دیجیتال را ذخیره میکنند و امضاهای دیجیتالی را ارائه میدهند که انجام تراکنشها را ممکن میکند.
- انواع مختلفی از کیف پول های رمزنگاری وجود دارد، از جمله سخت افزاری، نرم افزار و حتی کاغذی.
- تعیین بهترین کیف پول کریپتو کاملاً به نیازها و استفادههای مالی/شخصی فرد بستگی دارد؛ بنابراین هیچ کیف پولی وجود ندارد که بتوان گفت برای همه بهترین است.
والت یا کیف پول دیجیتال چیست؟
کیف پولهای دیجیتال کلیدهای عمومی و خصوصی کاربران را ذخیره میکنند، و در عین حال یک رابط کاربری آسان برای مدیریت رمزارزها به کاربران ارائه میدهند. والتها همچنین انتقال ارزهای دیجیتال میان بلاک چینهای مختلف را امکانپذیر میکنند .برخی از کیف پولها حتی به کاربران اجازه می دهند تا اقدامات خاصی را با ارزهای دیجیتال خود انجام دهند، مانند خرید و فروش یا تعامل با برنامههای غیرمتمرکز یا DApps.
مهم است به یاد داشته باشید که «تراکنش» در ارز دیجیتال نشان دهنده «ارسال» رمزارزها از تلفن همراه شخص به تلفن همراه شخص دیگری نیست. هنگام ارسال توکن، کاربر با کلید خصوصی خود تراکنش را امضا میکند و آن را در شبکه بلاک چین منتشر میکند. سپس بلاک چین این تراکنش را در زنجیره خود ضبط کرده و موجودی بروز رسانی شده را در هر دو آدرس گیرنده و فرستنده نشان میدهد.
بنابراین، واژه «کیف پول» در اینجا تا حدودی نامناسب است، زیرا والتها ارزهای دیجیتال را به همان روشی که کیف پولهای فیزیکی وجه نقد نگه میدارند ذخیره نمیکنند. در عوض، والتها اطلاعات دفتر کل عمومی یا بلاک چینها را میخوانند تا موجودیهای آدرسهای کاربران را نشان دهند و همچنین کلیدهای خصوصی را نگهداری میکنند که کاربر را قادر به انجام تراکنش میکنند.
کلید عمومی و کلید خصوصی چیست؟
یک کلید، رشتهای طولانی از کاراکترهای رندوم و غیرقابل پیشبینی است. کلید عمومی مانند شماره حساب بانکی است و میتوانید آنرا به اشتراک عموم بگذارید. کلید خصوصی مانند رمز عبور حساب بانکی یا پین شما است و باید مخفی بماند، یعنی نباید آنرا در اختیار کسی بگذارید. در فرآیند رمزنگاری، هر کلید عمومی با یک کلید خصوصی مربوطه جفت میشود. از ترکیب کلیدهای عمومی و خصوصی برای رمزگذاری و رمزگشایی دادهها استفاده می شود.

چرا کیف پول دیجیتال لازم است؟
ارزهای دیجیتال شما دقیقاً به اندازه امنیت کیف پول شما، امن هستند. برای بررسی دقیقتر مفهوم امنیت میتوانید به مقاله امنیت کیف پول دیجیتال رجوع کنید.
با اینکه شما میتوانید رمزارزهای خود را در والت همان صرافی که از آن خرید میکنید نگهداری کنید، اما این کار اصلاً توصیه نمیشود؛ مگر اینکه مقدار کمی باشد یا بخواهید آنها را به صورت مکرر ترید کنید.
برای مقادیر بیشتر، توصیه میشود که رمزارزهای خود را از والت صرافی برداشت کرده و به کیف پول شخصی خود منتقل کنید، که میتواند کیف پول سرد یا گرم باشد. اگر این کار را انجام دهید، مسئولیت نگهداری کلیدهای خصوصی خود را به عهده دارید و همچنین کاملاً بر داراییهای خود کنترل دارید.
کیف پولهای دیجیتال چگونه کار میکنند؟
همانطور که قبلاً اشاره کردیم، کیف پولهای دیجیتال واقعاً رمزارزهای شما را درون خود نگه نمیدارند؛ بلکه کلیدهای دسترسی به آنها را نگهداری میکنند.
برای انجام تراکنشهای متعدد، کاربر باید با استفاده از یک کلید خصوصی – که ترکیبی از یک سری کدهای خاص است – آدرس خود را تایید کنند. سرعت و امنیت داراییها و تراکنشها بستگی به نوع کیف پول شما دارد.
انواع مختلف والتهای کریپتو
کیف پولها به دو دسته اصلی تقسیمبندی میشوند: کیف پولهای گرم نرم افزاری و کیف پولهای سرد فیزیکی یا سخت افزاری. در ادامه با ما همراه باشید تا متوجه شود کدام نوع کیف پول برای شما مناسب است.

کیف پولهای گرم
تفاوت اصلی میان والتهای سرد و گرم، اتصال آنها به اینترنت است. کیف پولهای گرم به اینترنت متصل هستند، در حالیکه کیف پولهای سرد آفلاین هستند. این به این معنی است که ارزهای دیجیتالی که در والت گرم نگهداری میشوند دسترسی آسانتری دارند و در نتیجه دسترسی هکرها نیز به آنها راحتتر است.
انوع کیف پولهای گرم
- والتهای تحت وب یا نسخه مرورگر
- والتهای مخصوص گوشی موبایل
- والتهای مخصوص کامپیوتر یا دسکتاپ
در کیفپولهای گرم، کلیدهای خصوصی در خود برنامه یا نرم افزار ذخیره و رمزنگاری شده و به صورت آنلاین نگهداری میشوند. استفاده از کیف پول گرم میتواند خطراتی داشته باشد زیرا شبکههای کامپیوتری دارای آسیبپذیریهای پنهانی هستند که میتوانند توسط هکرها یا بدافزارها (Malware) برای نفوذ به سیستم مورد هدف قرار گیرند. نگهداری مقادیر زیادی از ارز دیجیتال در یک کیف پول گرم اساساً امنیت دارایی شما را تضعیف میکند، اما این خطرات را میتوان با استفاده از والتهای گرمی با رمزنگاری قویتر یا با استفاده از دستگاههایی که کلیدهای خصوصی را در یک محل امن ذخیره میکنند کاهش داد.
کاربران مختلف به دلایل مختلف امکان دارد بخواهند والت آنها به اینترنت متصل باشد یا از اینترنت قطع باشد. به همین دلیل برای دارندگان ارزهای دیجیتال، داشتن کیف پولهای متعدد، از جمله کیف پولهای گرم و سرد، غیرمعمول نیست.
کیف پولهای سرد
کیف پول سرد کاملاً آفلاین است. با اینکه والتهای سرد به اندازه والت گرم راحت و بیدردسر نیستند، اما امنیت بسیار بالاتری دارند.
انواع کیف پولهای سرد
- والتهای کاغذی (Paper wallets)
- والتهای سخت افزاری (Hardware wallets)
کیف پول کاغذی چیست؟
کیف پول کاغذی یک والت فیزیکی است که کلیدهای خصوصی و عمومی در آن نوشته یا چاپ می شود. از بسیاری جهات، این گزینه امنتر از نگهداری وجوه در کیف پول گرم است، زیرا هکرهای راه دور راهی برای دسترسی به این کلیدها ندارند و کلیدها از حملات فیشینگ (Phishing) در امان هستند. از سوی دیگر، خطر بالقوه از بین رفتن یا گم شدن کیف پول کاغذی وجود دارد که ممکن است منجر به از دست رفتن همیشگی داراییهای شما شود.
کیف پول سخت افزاری چیست؟
والت سخت افزاری یک دستگاه اکسترنال (مانند فلش USB) است که کلیدهای کاربر را در خود ذخیره میکند. کاربر میتواند تنها با فشار دادن یک دکمه فیزیکی روی دستگاه تراکنشها را امضا کند. به این ترتیب استفاده از والت سخت افزاری، امکان حمله عوامل مخرب و هکرها را تا حد زیادی از بین میبرد.
بهترین روش برای ذخیره رمزارزهایی که نیازی به دسترسی فوری ندارند، به صورت آفلاین و در کیف پول سرد است. با این حال، کاربران باید توجه داشته باشند که این بدان معناست که مسئولیت ایمن سازی داراییهای آنها کاملاً بر عهده خود آنهاست – یعنی اینکه داراییها به سرقت نروند یا از دست نروند کاملاً بر عهده خود کاربر است.
بهترین مثال برای کیف پولهای سخت افزاری، والتهای Trezor و Ledger هستند.
برای افزایش امنیت، کلیدهای عمومی و خصوصی را جدا کنید، آنها را آفلاین نگه دارید و کیف پول فیزیکی خود را در یک صندوق امانات ذخیره کنید.
کیف پول گرم در مقابل کیف پول سرد: کدام یک بهتر است؟
در حالی که هر دو روش ذخیره سازی مزایا و معایبی دارند، انتخاب نهایی به ترجیح کاربر و شرایط و استفاده او بستگی دارد. مثلا:
- برای ترید کردن روزانه، امکان دسترسی از اهمیت بالایی برخوردار است، به این معنی که استفاده از یک کیف پول گرم ممکن است از این نظر بهتر باشد.
- برای کسانی که باید حجم عظیمی از ارزهای دیجیتال را ذخیره کنند و امنیت برای آنها مهمتر از راحتی و قابلیت دسترسی است، کیف پول سرد گزینه بهتری است.
کیف پولهای حضانتی (Custodial) و کیف پولهای غیرحضانتی (Non-Custodial)
علاوه بر دستهبندی بالا، والتها را میتوان به دو دسته کلی حضانتی (Custodial) و غیرحضانتی (Non-custodial) نیز تقسیم کرد.

کیف پولهای حضانتی
بیشتر کیف پولهای تحت وب، حضانتی هستند. کیف پولهای حضانتی معمولاً در صرافیهای ارزهای دیجیتال استفاده میشوند. استفاده از این نوع والتها بسیار راحت است.
تفاوت اساسی میان والتهای حضانتی و والتهای بالا در این است که با والت حضانتی، کاربر دیگر کنترل کامل بر داراییهای خود ندارد؛ زیرا کلیدهای خصوصی (که برای امضای تراکنشها استفاده میشوند) توسط صرافی یا هملن کیف پول حضانتی نگهداری میشود. به زبان ساده میتوان گفت که صرافی حضانت داراییهای شما را به عهده میگیرد – به همین دلیل به این نوع کیف پولها، حضانتی میگویند.
نکته مهم اینجا این است که کاربران مجبورند به شرکت ارائهدهنده خدمات یا همان کیف پول حضانتی اعتماد کنند که توکنهای آنها را به صورت ایمن ذخیره کند و اقدامات امنیتی قوی را برای جلوگیری از دسترسی غیرمجاز اجرا کند. این اقدامات امنیتی شامل احراز هویت دو عاملی (2FA)، تأیید ایمیل، و احراز هویت بیومتریک، مانند تشخیص چهره یا تأیید اثر انگشت است. بسیاری از صرافیها تا زمانی که این اقدامات امنیتی به درستی تنظیم نشده باشند، به کاربر اجازه انجام معاملات را نمیدهند.
صرافیها و ارائه دهندگان والتهای حضانتی معمولاً اقدامات بیشتری را برای اطمینان از امنیت داراییهای کاربران انجام میدهند. به عنوان مثال، بخشی از دارایی صرافیها به طور کلی به کیف پول سرد شرکت منتقل میشود و از حمله مهاجمان آنلاین در امان میماند.
کیف پولهای غیرحضانتی
والتهای غیرحضانتی به کاربران اجازه میدهند که کنترل کامل بر داراییهای خود داشته باشند، زیرا کلیدهای خصوصی توسط خود کاربر ذخیره میشوند.
زمان نصب و راهاندازی یک کیف پول غیرحضانتی، از کاربر درخواست میشود که عبارت بازیابی یا seed phrase را یادداشت کند که شامل 12 کلمه کاملاً رندوم و تصادفی است. کلیدهای عمومی و خصوصی کاربر میتوانند با استفاده از این عبارت بازیابی ساخته شوند. این به عنوان یک مکانیسم پشتیبانی یا بازیابی عمل میکند و در صورتی که کاربر دسترسی به دستگاه خود را از دست بدهد مفید واقع میشود.
هر کسی که عبارت بازیابی را داشته باشد میتواند کنترل کامل رمزارزهایی که در آن کیف پول نگهداری میشوند را به دست آورد. اگر کاربر عبارت بازیابی خود را گم کند، دسترسی به داراییهای خود را از دست میدهد. بنابراین ضروری است که عبارت بازیابی را در مکانی امن نگه دارید و هیچ کپی دیجیتالی یا آنلاین از آن در هیچ کجا ذخیره نکنی،. آن را در یک چاپگر عمومی چاپ نکنید و از آن عکس نگیرید.
توجه داشته باشید که کیف پولهای سختافزاری ذاتاً غیرحضانتی هستند، زیرا کلیدهای خصوصی در خود دستگاه ذخیره میشوند که کاملاً تحت کنترل کاربر است. همچنین کیف پولهای نرم افزاری غیرحضانتی نیز وجود دارند.
کاربران والتهای غیرحضانتی باید دقت داشته باشند که از گذرواژهها و عبارت بازیابی خود به درستی و با امنیت کامل نگهداری کنند، زیرا آنها در هیچ دستگاه دیگری و توسط شخص دیگری ذخیره نمیشوند و اگر آنها را گم کنید یا به شخص دیگری بدهید، امکان دارد داراییهای شما از بین برود و غیرقابل بازگشت باشد.
جمع بندی
در این مقاله با مفهوم کیف پول دیجیتال یا والت آشنا شدیم و فهمیدیم که والتها انواع مختلفی دارند. هیچگاه نمیتوان گفت که یک کیف پول خاص برای همه بهترین گزینه است زیرا هر کیف پول برای افراد مختلف با شرایط و استفادههای مختلف ساخته شده است.
مهمترین مسئله در انتخاب کیف پول، امنیت آن است. فارغ از اینکه چه نوع کیف پولی انتخاب میکنید، حضانتی یا غیرحضانتی، سخت افزاری یا نرم افزاری، باید تحقیقات خود را انجام دهید تا مطمئن شوید که کدام کیف پول در این دستهها بیشترین امنیت را برای شما به همراه دارد.