
سولند (Solend) پروتکلی برای امور مالی غیرمتمرکز یا دیفای (DeFi) در بلاک چین سولانا (Solana) است. این پروتکل مخصوص امور مالی مانند وامدهی (Lending) و وامگیری (Borrowing) در دنیای کریپتو بوده و مقیاس پذیری و ترکیبپذیری بالایی دارد.
پروتکل غیرمتمرکز سولند روی شبکه سولانا ساخته شده است. سولند روشهایی در اختیار کاربران سولانا میگذارد که با آن میتوانند سود مالی خود را بیشتر کنند. سولند با پر کردن شکاف بزرگی در اکوسیستم سولانا، یک ماه پس از عرضه، 100 میلیون دلار سرمایه جذب کرد.
سولند از مقیاس پذیری بالای بلاک چین سولانا استفاده کرده؛ این بلاک چین برای سرعت بالا و هزینه تراکنش پایین خود معروف است. با روی کار آمدن سولانا، کاربران میتوانستند با وام دادن و کسب سود از سرمایه خود به طور موثر استفاده کنند و از سرمایه های بلااستفاده برای کسب سود در فرصتهای فراوانی استفاده کنند. در راستای فلسفه عدم تمرکز، سولند یک پروژه غیرمتمرکز و جامعه-محور است که در آن رأی دهندگان به طور جمعی تصمیم میگیرند.
این مقاله به بررسی Solend و عملکرد آن، از جمله وامدهی و وامگیری، درآمد و پاداش، ایجاد استخرها، خطرات مرتبط، مسئله نهنگهای بازار و سایر مفاهیم مرتبط میپردازد.
سولند چیست؟
سولند (Solend) یک پلتفرم مستقل برای انجام امور مالی است که کاربران را قادر میسازد تا در شبکه سولانا دارایی دیجیتال قرض دهند و قرض بگیرند.
در پروتکل سولند، نرخ بهره و وثیقههای لازم را یک الگوریتم تعیین میکند و به کاربران امکان دریافت سود و پوزیشن لانگ و شورت را میدهد.
سولند توکن بومی خود را دارد که با نماد SLND شناخته میشود. توکن SLND امکان دسترسی به بازار دیفای (DeFi) سولانا را میدهد.
زمانیکه پلتفرم سولند در آگوست 2021 راه اندازی شد، ارزش داراییهای قفل شده (TVL) آن کمتر از 20 میلیون دلار بود. تقریباً سه ماه بعد، مقدار TVL آن به 1 میلیارد دلار افزایش یافت. سولند امیدوار است که تبدیل به بزرگترین پروتکل دیفای برای وامدهی و وامگیری در شبکه سولانا شود.
سولند چگونه کار میکند؟
سولند به کاربران امکان میدهد که امور وامدهی و وامگیری را به صورت غیرمتمرکز انجام دهند. کاربران داراییهای خود را در حساب خود در سولند سپرده گذاری میکنند و از آن سود دریافت میکنند.
همچنین، کاربران میتوانند سپرده خود را به وثیقه بگذارند و از این طریق، بدون نیاز به دادن هرگونه ضمانتی، وام دریافت کنند.
سولند به عنوان یک برنامه مستقل و خودگردان، باعث میشود که وام گیرندهها مجبور نباشند فرآیندهای پیچیده نهادهای مالی مرکزی را برای دریافت وام بگذرانند.
کاربران میتوانند به راحتی وامهای کوتاه مدت و بلند مدت بگیرند، زیرا به لطف قراردادهای هوشمند تمام فرآیندها خودبخود اجرا میشوند. این قراردادهای هوشمند شامل بندها و مواد متعددی هستند که محدودیت در وام و دریافت سود را معین میکنند.

وامدهی و وامگیری ارز دیجیتال در سولند چگونه انجام میشود؟
برای وامدهی و وامگیری در سولند، کاربران به یک کیف پول سولانا نیاز دارند. باید در این کیف پول مقدار دارایی کافی برای پرداخت هزینههای گس سولانا را داشته باشید. برای این کار نیاز به توکن بومی شبکه سولانا، یعنی سول (SOL) دارید.
کاربران میتوانند ارزهای دیجیتال را در پلتفرمهای سازگار قرض دهند یا وام بگیرند. تعداد رمزارزهایی که پلتفرم سولند پشتیبانی میکند به طور پیوسته در حال افزایش است. این به کاربران امکان میدهد تا از طیف گستردهای از داراییهای دیجیتال، از جمله کوینهای بومی، استیبل کوینها و میم کوینها استفاده کنند و تنوع و انعطاف پذیری شبکه را بالا میبرد. فرآیند لیست کردن رمزارزها در پلتفرم سولند تماماً توسط جامعه تشکیل دهنده این پلتفرم انجام شده و همگام با فلسفه امور مالی غیرمتمرکز یا دیفای پیش میرود.
قبل از اینکه کاربران بتوانند داراییهای دیجیتال را قرض بگیرند وام دهند، باید کیف پول Solana خود را به پلتفرم سولند متصل کرده و رمزارز SOL را به حساب خود اضافه کنند. کاربران می توانند جزئیات تراکنش خود را از طریق پنل اکانت خود بررسی کنند.
درآمدها و پاداشها
وام دهندگان در سولند همانند وامهای معمولی بر اساس بازده درصدی سالانه خود سود دریافت میکنند. جدا از آن، پاداشهای دیگری نیز در قالب توکن SLND به وامدهندگان اختصاص داده میشود.
استخرها
سولند دارای یک استخر نقدینگی جهانی اصلی و چندین استخر ایزوله و استخر مجوزی کوچکتر است. توکن هایی که دارای اوراکلهای مورد اعتماد و نقدینگی بالا هستند را می توان در استخر اصلی لیست کرد. با این حال، بیشتر توکنها پیش از انتقال به استخر اصلی، ابتدا در استخرهای ایزوله فهرست میشوند.
استخرهای ایزوله کوچکتر هستند و برای لیست کردن توکنهایی که نقدینگی کمتر و نوسانات بیشتری دارند استفاده میشوند. استخرهای مجوزی هر کسی را قادر میسازد که یک استخر ایزوله روی پروتکل ایجاد کند.
شخصی که یک استخر ایزوله ایجاد میکند، %20 از هزینههای منشأ تولید شده در آن استخر را دریافت میکند. توکن های موجود در لیست توکنها، همراه با حجم معاملات از پیش تعیین شده، در لیست ظاهر می شوند. هنگامی که تمام پارامترها رعایت شده باشند، کاربران باید روی دکمه “ایجاد استخر” کلیک کنند تا یک استخر ایجاد شود.

پنل حساب
پنل حساب سولند ظاهر خوشایند و استفاده آسانی دارد؛ کاربران می توانند بدون گذراندن دوره های آموزشی پیچیده شروع به کار روی آن کنند. این پنل دارای گزینه “عرضه (Supply)” است که به کاربران نشان میدهد چه مقدار سود میتوانند کسب کنند. از سوی دیگر، گزینه “قرض گرفتن (Borrow)” به کاربران میگوید که بر اساس مقدار دارایی دیجیتال خود، تا چه میزان میتوانند وام بگیرند.
نوار قرمز روی پنل حساب، آستانه لیکویید شدن در هر وامی که کاربران گرفتهاند را نشان میدهد – آستانه لیکویید شدن یعنی زمانی که ارزش وامی که گرفتهاید از ارزش وثیقهای که گذاشتید بالاتر میرود. اگر ارزش دارایی تحت وثیقه کاهش یابد و وام از آستانه لیکویید شدن عبور کند، سیستم میتواند دارایی های آن کاربر را نقد کند و وجوه را برای وام دهندگان واریز کند.
درآمد سولند از چیست؟
سوال اینجاست که درآمد خود پلتفرم سولند از کجاست؟ سولند با جمعآوری کارمزدهای پروتکل از وامها درآمد کسب میکند. بخشی از این کارمزدها نیز برای کمک به صندوق بیمهای برای پلتفرم سولند خرج میشود. کاربران میتوانند وامدهی و وامگیری داراییهای دیجیتال را با سرعت بالا و هزینه تراکنش پایین انجام دهند. خزانهداری سولند، داراییهای موجود در استخرها را بیمه میکند که در صورت هرگونه سوءاستفاده یا هک در امان بمانند.
ریسکهای مرتبط با استفاده از سولند
همانطور که تا اینجا فهمیدیم سولند ویژگیهای چشمگیری دارد، اما لازم است در مورد خطرات و ریسکهای مرتبط با آن نیز صحبت کنیم.
اطلاعات یا feed اشتباه توسط اوراکلها (oracles)
اوراکلهایی که اطلاعات اشتباه گزارش میکنند میتوانند شبکه Solend را ویران کنند. فید قیمت شبکه Pyth و Switchboard باعث انحلال در پلتفرم می شود. این اوراکل ها که قیمت های نادرست را گزارش می کنند منجر به انحلال نادرست می شود.
اوراکلهایی مانند Pyth Network و Switchboard که قیمتها را گزارش میکنند، میتوانند باعث لیکویید شدن یا انحلال حسابها شوند. اگر این اوراکلها قیمت نادرست را گزارش دهند، میتوانند باعث لیکویید شدن اشتباهی حسابها شوند.
آسیبپذیری قراردادهای هوشمند
یکی دیگر از ریسکهای محتمل در سولند، آسیبپذیری اشکال در قراردادهای هوشمند است. سولند یک پروتکل الگوریتمی و غیرمتمرکز است و هر نقصی در قراردادهای هوشمند میتواند باعث دزدی یا از دست رفتن همیشگی داراییها شود.
استفاده 100% از منابع مالی
مانند تمام استخرهای دیفای (DeFi)، یکی از سناریوهای ریسکدار استفاده 100% از منابع مالی است. اگر همه داراییهای یک استخر استفاده شود، دیگر کسی نمیتواند وام بگیرد. با اینحال، اگر افرادی که وام میگیرند بدهیهای خود را پرداخت کنند یا داراییهای جدید به استخر اضافه شود مشکل «استفاده 100 درصدی از منابع مالی» بوجود نمیآید.
لیکویید شدن (liquidations)، صفر شدن، یا انحلالها
لیکویید شدن یکی دیگر از خطرات احتمالی است. با اینکه وامهای سولند و دیگر پلتفرمهای دیفای معمولاً overcollaterized هستند یا وثیقه بیش از حد دارند – یعنی ارزش دارایی که به وثیقه گذاشته میشود بیش از ارزش وام است – اما باید در نظر داشت که بازار کریپتو یا ارزهای دیجیتال همیشه در نوسان است. همین نوسانات میتواند باعث شود که کاربران بیاحتیاط دارایی خود را از دست بدهند و لیکویید شوند، یا به زبان دیگر دارایی آنها صفر شود. به همین دلیل کاربران شبکه باید به طور مداوم ارزش وامی که گرفتند و ارزش دارایی خود را بررسی کنند.
وامگیرندههای انگشتشمار با داراییهای زیاد
سولانا یک استخر وامدهنده بسیار بزرگ محسوب میشود، به همین دلیل یکی از خطرات بزرگ برای آن حضور یک وامگیرنده بزرگ با دارایی زیاد است – که در دنیای کریپتو اصطلاحاً به آنها «نهنگ» میگویند. به عنوان مثال، یکی از سقوطهای سولانا که در ژوئن 2022 اتفاق افتاد به دلیل فعالیت نهنگها بود.
داستان «نهنگ» سولانا
در ژوئن 2022، یک نهنگ با 108 میلیون دلار دارایی در شبکه سولانا تقریباً باعث سقوط این شبکه شد. سولانا نزدیک بود 95% از توکنهای SOL را در استخر وامدهی خود از دست بدهد. چگونه این اتفاق افتاد؟
یک نهنگ وامی با ارزش 108 میلیون دلار از این شبکه گرفته بود که شامل رمزارزهای USDC و USDT بود. وثیقهای که این نهنگ برای وام خود گذاشته بود ارزشی معادل 170 میلیون دلار از توکنهای SOL داشت.
تا زمانیکه قیمت SOL بالا بود، همه چیز خوب پیش رفت. اما زمانیکه ارزش SOL حدود 15 ژوئن افت پیدا کرد، حساب این نهنگ در آستانه لیکویید شدن قرار گرفت. اگر این حساب لیکویید میشد، میتوانست منجر به از دست رفتن 21 میلیون دلار توکن SOL شود و عواقب سختی در بازار کریپتو داشته باشد.
توسعهدهنگان سولانا تلاش کردند با این نهنگ تماس بگیرند، اما موفق به برقراری ارتباط نشدند. آنها مجبور شدند در شبکههای اجتماعی مانند توییتر و ردیت پست بگذارند و از نهنگ خواهش کنند که با آنها تماس بگیرد. این متعاقباً باعث شد که دیگر کاربران بترسند و داراییهای خود را بیرون بکشند.
خوشبختانه توسعهدهندگان سولانا در نهایت موفق شدند با این نهنگ تماس بگیرند و از او بخواهند که وثیقه بیشتری بگذارد. با اینحال، توسعهدهندگان سولانا پیش از پیدا شدن نهنگ، مجبور شدند پیشنهاد استفاده اضطراری از از نهادهای قدرت را بدهند و این باعث شد که اعتبار آنها در مطبوعات و شبکههای اجتماعی پایین بیاید، زیرا این کار برخلاف فلسفه غیرمتمرکز بودن شبکه بود. اقدام نهایی سولانا این بود که سقف 50 میلیون دلاری برای وام تعیین کند.
آینده سولند (Solend)
سولند (Solend) تکنولوژی دیفای را به شبکه سولانا آورده است و به کاربران این امکان را میدهد تا با فرصتهای متنوع سودهای خود را افزایش دهند. با اینکه مسئله «نهنگها» که در بالا توضیح دادیم باعث شد ریسکهای مرتبط با استفاده از سولند مشخص شوند، توانایی توسعهدهندگان سولانا در مدیریت این رویداد بالا بود. دنیای رمزارزها صنعتی بسیار جدید است و مردم بسیاری از موارد را هنگام استفاده از آن یاد میگیرند. در نهایت، مدیریت موفقیتآمیز رویداد «نهنگ» بسیاری از سهامداران را راضی نگه داشت و باعث شد که اعتبار پلتفرم سولند بالا برود.
سولند باعث میشود که اکوسیستم سولانا در صنعت دیفای پیشروی زیادی داشته باشد. علیرغم آسیبپذیری و ریسکهای سولند، استفاده از این پلتفرم برای کاربران بسیار جذاب است و همزمان که مشکلات این پلتفرم برطرف میشود، کاربران بیشتری به سمت آن جذب میشوند.
نظر شما درباره سولند چیست؟ به نظر شما آینده این پلتفرم چگونه خواهد بود؟ ایدههای خود را با ما به اشتراک بگذارید.