ریپل چیست؟ همه چیز درباره ریپل و XRP – رمزآگاه

ارز دیجیتال ریپل چیست؟
ریپل (Ripple) که ابتدا به نام اوپن کوین (OpenCoin) نام گذاری شد، یک شرکت خصوصی است که یک شبکه تبادل و پرداخت بهنام ریپلنت (RippleNet) بر بستر پایگاه داده دفتر کل توزیع شده XRP ایحاد کره است. هدف اصلی Ripple، اتصال بانکها و ارائهدهندگان خدمات پرداخت و صرافیهای داراییها دیجیتال به یکدیگر است، تا پرداختهای جهانی مقرون بهصرفه و پر سرعت در دسترس مردم قرار گیرد. در این مقاله، درباره هر آنچه لازم است راجعبه شبکه، نحوه خرید و فروش، کیف پول ها، صرافی ها و آینده سرمایه گذاری در ریپل بدانید، صحبت میکنیم.
تاریخچه ریپل
ایده ساخت ریپل اولین بار در سال 2004 به ذهن رایان فاگر خطور کرد، شخصی که اولین نمونه آزمایشی این شبکه را بهعنوان یک سیستم پولی دیجیتال (RipplePay) توسعه داد. این سیستم در سال 2005 راهاندازی شد و قرار بود که راهحلهای پرداخت امن را در یک شبکه جهانی فراهم کند.
در سال 2012، آقای فاگر مدیریت این پروژه را به جد مککالب و کریس لارسن واگذار کرد و این دو نفر با همکاری یکدیگر، شرکت فناوری آمریکایی OpenCoin را تاسیس کردند. پس از آن، ساخت ریپل بهعنوان یک پروتکل مبتنی بر راهحلهای پرداخت برای بانکها و دیگر موسسات مالی آغاز شد. در سال 2013، شرکت اوپن کوین به ریپل لبز (Ripple Labs) تغییر نام یافت و در سال 2015، به ریپل تبدیل شد.
ریپل چگونه کار میکند؟
بانکهای کشورهای مختلف را تصور کنید. برای مثال بانکهای ژاپن و بانکهای نیجریه؛ اگر این دو بانک بخواهند تراکنشی انجام دهند این عمل مستقیم صورت نمیگیرد. چرا که بانکهای ژاپنی در نیجریه حضور ندارند، به این دلیل که تقاضایی برای دریافت یا پرداخت ین در آن کشور وجود ندارد. امّا بانکهای هر دو کشور با دلار در ارتباط هستند. پس ابتدا ارز مبدا به دلار و سپس دلار تبدیل به ارز مقصد میشود؛ این تراکنش ممکن است روزها طول بکشد.
همانگونه که در بخش هدف ارز ریپل گفتیم، این شبکه ایجاد شده است تا واسطههای بانکی برداشته شوند و در کمترین زمان، برای مثال یک تراکنش از بانکی در ژاپن به بانکی در نیجریه انجام گیرد. شبکه RippleNet با پروتکلی به نام RTXP به نقل و انتقال ارزشها در سر تا سر دنیا کمک میکند. در واقع Ripple Lab قصد دارد «اینترنت ارزشها» (internet of value) را ایجاد کند تا ارز و پول به سرعت اطلاعات در این شبکه منتقل شوند.
مزایای ریپل
تسویه حساب سریع: تأیید تراکنشها فوقالعاده سریع است. به طور کلی نهایتا چهار تا پنج ثانیه طول میکشد، در مقابل تبادلات بانکی ممکن است تا ساعت ها به طول بیانجامد.
کارمزد کم: کارمزد تراکنشها در شبکه ریپل تنها ۰.۰۰۰۱ XRP است، کسری کوچک از یک پنی با نرخ فعلی.
شبکه مبادلاتی تطبیق پذیر: شبکه ریپل نه تنها تراکنشهای XRP را پردازش میکند، بلکه قادر است برای سایر ارزهای فیات، رمزارزها و کالاها نیز مورد استفاده قرار گیرد.
استفاده توسط موسسات مالی بزرگ: شرکتهای بزرگ میتوانند از ریپل به عنوان یک بستر معاملاتی استفاده کنند. Santandar ، Axis Bank و Yes Bank تعداد کمی از این شرکتها هستند که نشان میدهد ریپل در حال حاضر نسبت به اکثر رمزارزها از بازار نهادی مناسبی برخوردار است.
معایب ریپل
تا حدودی متمرکز است: یکی از دلایل اصلی محبوبیت رمزارزها، غیر متمرکز بودن آنهاست. سیستم ریپل به دلیل لیست پیش فرض اعتبارسنجی که دارد، می تواند تا حدودی متمرکز باشد که این با فلسفه مغایرت دارد.
منبع بزرگی از XRP از قبل استخراج شده است: اگرچه اکثر توکنهای ریپل در گردش نبوده و در حالت ذخیره نگهداری میشوند، اما ممکن است مقادیر زیادی در زمان نامناسب عرضه و ارزش XRP را تحت تأثیر قرار دهند.
اقدامات اخیر حقوقی: SEC در سال ۲۰۲۰ شکایتی را علیه ریپل تنظیم کرد و مدعی شد از آنجا که این شرکت میتواند هر زمانی منابع XRP خود را آزاد کند، باید آنها را به عنوان یک وثیقه ثبت کرده باشد. این معضل تا زمانی که رفع نشود، میتواند استفاده نهادی از این سیستم را مختل کند. همچنین چندین صرافی، XRP را از لیست معاملاتی خود حذف کردهاند.
سه محصول اصلی شبکه کدامند؟
امروزه شبکه ریپل در حال ارائه سه محصول اصلی به عنوان مجموعهای برای سیستم پرداخت بانکها و مؤسسات مالی است که تاثیر مهمی در آینده ریپل دارد. لازم به ذکر است که این سه محصول برای فعالیتهای خود لزوماً از این رمز ارز استفاده نمیکنند. در نتیجه افزایش مشتریان شرکت همیشه به معنای افزایش استفاده از رمز ارز نیست. در ادامه به معرفی محصولات این شرکت میپردازیم.
ایکس رپید (xRapid)
به طور کلی از XRAPID میتوان به عنوان یک راه نقدینگی بر پایهی تقاضا نام برد. این رمز ارز در این راه حل نقدینگی به عنوان یک رمز ارز واسط میان چند ارز فیات عمل میکند. در واقع ارز دیجیتال XRAPID که به بلاک چین متکی است، راهی برای کم شدن هزینه و افزایش سرعت پرداختهای بانکی است. لازم به ذکر است که این محصول، تنها محصول از شرکت ریپل است که برای معاملات خود از این رمز ارز استفاده میکند.
برای آنکه فرایند کار در این محصول و پاسخ سؤال XRAPID چیست را به خوبی متوجه شوید یک مثال ساده میزنیم. فرض کنید شخصی به نام کیت از استرالیا قصد دارد برای فردی به نام مارک در ژاپن ۱۰۰ دلار پول واریز کند. کیت در ابتدا باید این مبلغ را به یک مؤسسه مالی به نام FIN پرداخت کند. سپس این مؤسسه مالی از طریق ارتباط با صرافیهای تبدیل دارایی در هر دو کشور مقصد و مبدأ و با استفاده از محصول XRAPID این انتقال را انجام میدهد.
در واقع شرکت مورد نظر این توانایی را دارد که ۱۰۰ دلار کیت را به XRAPID تبدیل کرده و در عرض چند ثانیه به ژاپن منتقل شده و در نهایت مارک میتواند پول واریز شده را از صرافی واقع در ژاپن دریافت کند. نکتهی قابل توجهی که وجود دارد این است که این شیوهی انتقال پول باعث حذف واسطههای مالی نشده و تنها باعث سرعت بخشیدن روند آن شده است.
ایکس کارنت (xCurrent)
محصول اولیهی شرکت XCURRENT است. این محصول به طور پیش فرض از رمز ارز ریپل استفاده نکرده و متکی بر بلاک چین آن نیست. در واقع میتوان گفت که XCURRENT راهی آسان برای ردیابی و تسویه فوری پرداختهای بینالمللی بین اعضای شبکه است. برای پاسخ به سؤال XCURRENT چیست باید این نکته هم بیان شود که همکاری بانکها با این رمزارز بیشتر از طریق این محصول انجام میشود.
ایکس ویا (xVia)
این محصول جدیدترین محصول این پروژه است. میتوان اینگونه گفت که یک رابط پرداخت استاندارد برای بانکها و سایر ارائه دهندگان خدمات مالی است که به آنها این امکان را میدهد تا در یک چهارچوب مشترک تعامل کنند. لازم به ذکر است که «ایکس ویا» هم مانند XCURRENT از این رمز ارز برای پرداختهای خود استفاده نمیکند.
آینده ریپل چگونه میتوان باشد؟
ریپل با داشتن ویژگی های همچون ظرفیت بالای شبکه که در آن امکان پردازش 1500 تراکنش در ثانیه است و سرعت بالا و دارا بودن کارمزد بسیار اندک باعث شده میان کاربران بسیار محبوب شود. همچنین این ارز در برابر حمله های هکرها از امنیت بسیار خوبی برحوردار است و قابلیت تبادل با انواع ارزهای دیجیتال باعث شده چشم انداز این ارز دیجیتال بسیار خوب باشد.توسعه دهندگان ریپل با عرضه محدود این ارز از نوسان آن جلوگیری می کنند.توسعه دهندگان ریپل همکاری خود با بیش از 20 بانک را اعلام کردند که این موضوع می تواند از فاکتورهای اصلی رشد قیمت ریپل در آینده باشد.هرچند که این ارز نیز مانند سایر ارزهای دیجیتالی در بازار پر افت و خیز ممکن است دچار نوسان بشود.