انواع استراتژی ترید در ارزهای دیجیتال: راهنمای تازهواردها

ترید کردن یا تریدینگ (Trading) در ارزهای دیجیتال چیست؟
طی سالهای اخیر تعداد موسسات مالی که ارزهای دیجیتال را به پرتفوی یا سبد سهام خود اضافه کردهاند افزایش یافته است. رمزارزها اولین داراییهای دیجیتالی بودند که به سبد سهام سبدگردانها و سرمایه گذاران راه پیدا کردند. رمزارزها ویژگیهای داراییهای سنتی را دارند، اما در ماهیت خود با آنها متفاوت هستند. بنابراین ترید کردن ارزهای دیجیتال تبدیل به یک حرفه سودآور شده و تریدرها انواع مختلف استراتژی ترید را در این جهت به کار میگیرند.
ترید کردن یا تریدینگ (Trading) شامل خرید و فروش ارزهای دیجیتال با هدف کسب سود از این کار است. این مقاله به بررسی انواع استراتژی ترید در ارزهای دیجیتال مانند معاملات روزانه، معاملات آتی، معاملات فرکانس بالا (HFT)، معاملات DCA، اسکالپینگ و غیره میپردازد و مزایا و معایب معامله ارزهای دیجیتال را مورد بحث قرار میدهد.
انواع استراتژی ترید در ارزهای دیجیتال
با استفاده صحیح از یک استراتژی کارآمد، میتوان ریسک ضرر مالی در ترید کردن ارزهای دیجیتال را کاهش داد. یک استراتژی خوب شما را از تصمیمات عجولانه و ناگهانی که ممکن است هزینه زیادی برای شما داشته باشد، باز میدارد. اگر در زمینه ترید کردن تازهوارد هستید، میتوانید تریدینگ در شبکه آزمایشی Binance Futures یا سایتهایی نظیر آن را امتحان کنید تا با بالا و پایین دنیای ترید آشنا شوید.
در اینجا انواع استراتژی ترید رایج در میان تریدرهای ارزهای دیجیتال را توضیح میدهیم.
استراتژی ترید یا معاملات روزانه (Day Trading)
معاملات یا ترید روزانه یک استراتژی تریدینگ بوده که در آن تریدر در یک روز به یک پوزیشن ترید وارد شده و در همان روز از آن خارج میشود. همچنین این استراتژی به عنوان ترید روزانه شناخته میشود زیرا معاملات معمولاً در یک روز شروع و به پایان میرسند. به شخصی که به صورت حرفهای از استراتژی ترید یا معاملات روزانه استفاده میکند و سود دریافت میکند، تریدر روزانه یا Day Trader میگویند.
شاید این سوال پیش بیاید که آیا میتوان با استراتژی ترید یا معاملات روزانه بیت کوین (BTC) را ترید کرد؟ بله، معاملات روزانه BTC مانند بازی با نوسانات قیمت بیت کوین در طول روز است.
هدف اصلی از ترید روزانه (Day Trading) ارزهای دیجیتال، سود بردن از حرکات و نوسانات کوچک بازار است. از آنجایی که رمزارزها همیشه مقداری نوسان دارند، معاملات یا ترید روزانه در بازار کریپتو میتواند بسیار سودمند باشد. استراتژیهای معاملاتی با استفاده از تحلیل تکنیکال و توسط تریدر روزانه ابداع میشوند، اما این نوع استراتژی زمانبر و پرخطر است و عمدتاً برای تریدرهای پیشرفته و حرفهای مناسب است.
هودل کردن یا هودلینگ (HODL – buy and hold)
اصطلاح هودل کردن (HODL) در واقع از املای اشتباه هولد کردن (HOLD) نشئت گرفته و به معنی خرید و نگه داشتن یک دارایی معمولاً برای مدت طولانی است. هودل کردن در واقع یک استراتژی ترید نیست، بلکه یک تکنیک سرمایه گذاری است؛ اما به دلیل اینکه میتوان از این کار سود دریافت کرد آنرا در این دسته بندی آوردهایم.
سرمایه گذاران با هودل کردن (HODLing) میتوانند از افزایش قیمت یک دارایی در دراز مدت سود ببرند. سرمایه گذاران میتوانند از استراتژی HODL سود ببرند زیرا آنها در معرض خطر نوسانات کوتاه مدت نیستند و میتوانند از ریسک فروش پایین و خرید بالا جلوگیری کنند.
از آنجایی که رمزارزها در مقایسه با کالاهایی مانند طلا و نقره یا ارزهای فیات مانند دلار و یورو تاریخچه کوتاهی دارند، مستعد فعالیتهای کلاهبرداری مانند پولشویی هستند .بنابراین، برخی از کشورها ممکن است از ارزهای دیجیتال پشتیبانی نکنند و این قانون گذاریها بر ارزش داراییهای دیجیتال تأثیر میگذارد. به همین دلیل باید دقت کنید که اگر هودل کردن را انتخاب میکنید، ارزش دارایی در کشور شما یا به صورت کلی در سطح جهانی پایین نیاید.
معاملات آتی یا فیوچرز (Futures Trading) در ارزهای دیجیتال
استراتژی معاملات آتی یا فیوچرز تریدینگ (Futures Trading) در ارزهای دیجیتال شامل انعقاد قراردادی بین دو طرف برای خرید و فروش مقدار خاصی از یک رمزارز مانندBTC ، با قیمتی از پیش تعیین شده و در تاریخ و زمان از پیش تعیین شده است.
استراتژی معاملات آتی یا فیوچرز به شما امکان دسترسی به گستره وسیعی از ارزهای دیجیتال، بدون نیاز به داشتن هیچ یک از آنها را میدهد. از طرف دیگر، افرادی که دارای ارزهای دیجیتال هستند میتوانند از معاملات آتی یا فیوچرز برای محافظت از خود در برابر نوسانات بازار استفاده کنند.
آربیتراژ (Arbitrage Trading)
تریدرها از فرصتهای آربیتراژ برای کسب سود از طریق استراتژیهای ترید ارز دیجیتال استفاده میکنند. آربیتراژ یک روش معاملاتی است که در آن تریدر یک ارز دیجیتال را در یک بازار یا صرافی خریداری میکند و آن را در بازار یا صرافی دیگری میفروشد. تریدرها از این تفاوت قیمت بین خرید و فروش سود میبرند.
در آربیتراژ، تریدرها به دلیل تفاوت در نقدینگی و حجم معاملات دو صرافی سود کسب میکنند. آنها برای استفاده از این فرصتهای آربیتراژ، حسابهایی را در صرافیهای مختلف باز میکنند و یک ارز دیجیتال را با اختلاف قیمت قابل توجه معامله میکنند.

با این حال، تریدرها برای آربیتراژ باید دو بار کارمزد سپرده، کارمزد برداشت و معاملات را پرداخت کنند، که باعث کاهش سود آنها میشود. همچنین، این تفاوت قیمتها امکان دارد لحظهای باشد و اگر فرصت آربیتراژ را در آن لحظه از دست بدهند، امکان دارد حتی ضرر کنند.
معاملات فرکانس بالا (High-frequency Trading)
استراتژی معاملات فرکانس-بالا یا به اختصار HFT شامل ساخت الگوریتمها و رباتهای معاملاتی است که به ورود و خروج سریع یک دارایی در معامله کمک میکنند. طراحی و ساخت چنین رباتهایی مستلزم درک کامل اصول پیچیده بازار و دانشی در ریاضیات و علوم کامپیوتر است. در نتیجه، این استراتژی نیز مانند استراتژی ترید روزانه (Day Trading) برای تریدرهای با تجربه و حرفهای مناسب است.
آربیتراژ (Arbitrage)، بازارسازی (Market-making)، شناسایی نقدینگی (Liquidity detection) و معاملات مومنتوم (Momentum trading) چهار نوع استراتژی فرکانس-بالا یا HFT هستند. همانطور که قبلا گفته شد، تریدرهای آربیتراژ به دنبال تفاوت قیمت بین دو دارایی یکسان در دو بازار مختلف هستند و از اختلاف قیمت در مبادلات مختلف سود می برند. استراتژی فرکانس بالا یا HFT میتواند به تریدرها کمک کند تا از فرصتهای آربیتراژ که تنها کسری از ثانیه طول میکشند استفاده کنند و سود ببرند.
استراتژی ترید متوسط هزینه دلاری یا DCA (Dollar-cost Averaging)
در استراتژی متوسط هزینه دلاری یا DCA، مقدار مشخصی از پول در فواصل زمانی منظم اما در مقادیر کوچک سرمایهگذاری میشود، یعنی هر بار مقدار کمی از بودجه مشخص شده را به صورت منظم به سرمایه گذاری خود اضافه میکنید. این استراتژی به تریدرها امکان میدهد تا از افزایش ارزش بازار سود ببرند بدون اینکه داراییهای خود را تحت خطر ریسک بازار قرار دهند.
در استراتژی متوسط هزینه دلاری یا DCA، مقدار ثابتی از پول را برای سرمایه گذاری در یک ارز دیجیتال در مدت زمان معین انتخاب میکنید. سپس صرف نظر از حرکت بازار، به سرمایه گذاری تدریجی ادامه میدهید تا زمانی که به هدف خود برسید.
وقتی از استراتژی میانگین هزینه دلاری استفاده میکنید، هم در اوج قیمت بازار و هم در پایینترین قیمت بازار خرید میکنید. علاوه بر این، در استراتژی DCA شما بدون اینکه تحت تاثیر افزایش یا کاهش قیمت ناگهانی یا روزانه قرار بگیرید، به طور منظم در ارز دیجیتال مورد علاقه خود سرمایه گذاری میکنید.
از آنجایی که DCA یک استراتژی بلند مدت است، مجبور میشوید هزینه کارمزد بیشتری برای ترید پرداخت کنید زیرا معمولاً هنگام خرید هم صرافی که از آن خرید میکنید و هم بلاک چین ارز دیجیتال هزینه کارمزد دریافت میکنند. بنابراین، قبل از اتخاذ هر گونه استراتژی ترید، تحقیقات خود را انجام دهید و بودجه خود و هزینه استراتژی انتخابی را در نظر بگیرید.
استراتژی ترید اسکالپینگ (Scalping)
تریدرهای اسکالپ از ناکارآمدی بازار برای کسب سود سوء استفاده میکنند. با این حال، استراتژی اسکالپینگ مستلزم افزایش حجم معاملات برای کسب سود است .اسکالپرها قبل از تصمیم گیری در مورد نقطه ورود و خرج، تاریخچه روند حرکت بازار و سطوح حجم بازار طی یک روز را بررسی میکنند. هدف از استراتژی اسکالپینگ این است که تریدر سودهای سریع و کوچکی از نوسانات کوچک قیمت بدست آورد.
علیرغم ریسک، یک تریدر اسکالپ باهوش به مقدار مارجین لازم برای ترید و سایر قوانین حیاتی توجه میکند تا تریدهای کوتاه مدت موفقی داشته باشد. اسکالپرها بازارهایی با نقدینگی بالا را ترجیح میدهند زیرا زمان ورود یا خروج از بازار کاملاً قابل پیش بینی است. نهنگها یا تریدرهای بزرگ معمولاً از استراتژی اسکالپینگ برای ترید کردن پوزیشنهای بزرگ استفاده میکنند.
استراتژی ترید رنج تریدینگ (Range Trading)
رنج تریدینگ یا معاملات محدوده نوسان، یک رویکرد سرمایه گذاری فعال است که در آن سرمایه گذار محدوده قیمتی را برای خرید یا فروش کریپتو در مدت زمان کوتاهی تعیین میکند. به عنوان مثال، فرض کنید BTC در حال حاضر با قیمت 35000 دلار معامله میشود و شما پیش بینی میکنید که در هفتههای بعد به 40000 دلار افزایش یابد، بنابراین میتوانید انتظار داشته باشید که در محدوده ای بین 35000 تا 40000 دلار معامله شود.
شما میتوانید با خرید بیت کوین به قیمت 35000 دلار و فروش آن در صورت افزایش قیمت به 40000 دلار، آن را «رنج تریدینگ» کنید. این رویکرد تا زمانی تکرار میشود که شما دیگر احتمال ندهید بیت کوین در این محدوده معامله شود.

سرمایه گذاری شاخص (Index Investing)
صندوق شاخص ارز دیجیتال نوعی ابزار سرمایه گذاری است که مجموعهای از ارزهای دیجیتال سرمایه گذاران را در بر دارد. سرمایهگذاری شاخص شامل خرید صندوقهای قابل معامله (ETF) در بورس مانند صندوقهای EFT اسپات و فیوچرز بیت کوین یا سرمایهگذاری در شاخصهایی مانند شاخص دیفای پالس (DeFi Pulse Index) مالی غیرمتمرکز (DeFi) Pulse Index است. سرمایه گذاری شاخص، ریسک سرمایه گذاری در یک نوع ارز دیجیتال را از بین میبرد.
معمولاً افرادی که در شاخصها سرمایه گذاری میکنند میتوانند در تصمیمگیریها یا توصیههایی در خصوص پروتکل زیرساخت رأی دهند. بدین ترتیب از سرمایه گذاری شاخص استفادهای هوشمندانه و مفید میشود.
از آنجایی که یک صندوق شاخص معیارهای اساسی خود را تکرار میکند، نیازی به تیم بزرگی از کارشناسان تحقیقاتی برای کمک به مدیران صندوق در انتخاب بهترین ارزهای دیجیتال ندارد. علاوه بر این، هنگامی که پول در درصدی مشابه با یک شاخص سرمایه گذاری میشود، پرتفوی در چندین روش متنوع میشود. از سوی دیگر، صندوقهای شاخص هنوز هم ریسک بیشتری نسبت به سرمایه گذاری در اوراق قرضه دولتی یا پول فیات دارند، زیرا امکان دارد تریدرها پول خود را از دست بدهند.
معاملات نوسان گیری یا سویینگ تریدینگ (Swing Trading)
تریدرهای سویینگ یا نوسانی حدود یک هفته یا یک ماه با نوسانات بازار بازی میکنند. آنها با استفاده از اندیکاتورهای فاندامنتال و تکلنیکال در ترید، استراتژی خود را شکل میدهند .در معاملات نوسان گیری، تریدرها زمان کافی برای پیگیری قیمت یک ارز دیجیتال و تصمیم گیری در مورد سرمایه گذاری دارند.
از سوی دیگر، سویینگ تریدینگ اغلب نیاز به قضاوت و اجرای سریع دارد؛ بنابراین برای یک تازه وارد در دنیای کریپتو گزینه ایده آلی نیست. همچنین، تریدرها باید هر روز فعال بمانند و حتی اگر روزانه ترید نمیکنند، هر روز بازار را بسنجند. این باعث میشود سویینگ تریدینگ تبدیل به یک استراتژی پیچیده و زمانبر شود.
با این حال، رباتها و سیگنالهای کریپتو نمونههایی از فناوریهای خودکار هستند که میتوانند به شما در انجام سویینگ تریدینگ سریعتر کمک کنند. به عنوان مثال، رباتهای تریدر بازار را بررسی می کنند و پس از برآورده شدن معیارهای خاص، داراییها را بدون دخالت انسان خرید و فروش میکنند.
معاملات ترند (Trend Trading)
ترند تریدینگ یا پوزیشن تریدینگ (Position Trading) شامل نگه داشتن یک پوزیشن ترید برای چند ماه در جهت سود بردن از سیگنالهای جهت دار است. معمولاً ترند تریدرها زمانی وارد موقعیتهای فروش (پوزیشن شورت) میشوند که معاملهگران نزولی را پیشبینی میکنند. با این حال، اگر حرکت رو به رشد بازار را پیش بینی کنند، برای بلندمدت سرمایه گذاری میکنند.
علاوه بر این، آنها باید ترندهای معکوس را نیز با استفاده از اندیکاتورهایی مانند واگرایی میانگین متحرک و نوسانگر تصادفی در نظر بگیرند تا موفقیت استراتژی سرمایهگذاری خود را افزایش دهند.
از آنجایی که تریدرهای مبتدی نگران ریسکها و خطرات مالی سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال هستند، ترند تریدینگ برای آنها گزینه مناسبی است. با این وجود، فارغ از اینکه یک تریدر تازه وارد هستید یا یک تریدر حرفهای، قبل از سرمایه گذاری باید تحقیقات لازم را انجام دهید.
مزایا و معایب ترید کردن ارزهای دیجیتال
نکات مثبت ترید در ارزهای دیجیتال | نکات منفی ترید در ارزهای دیجیتال |
امکان کسب سود از نوسانات شدید قیمتها | مشکلات در امنیت سایبری |
امکان ناشناس ماندن در بازار کریپتو | نگرانی در مورد مقیاس پذیری پایین ارزهای دیجیتال |
قابلیتهای هوشمند و قابل برنامه نویسی | چالشهای قانون گذاری دولتها |
بازار 24 ساعته | هک و کلاهبرداریهای رایج در دنیای کریپتو |
تراکنشهای همتا به همتا یا P2P | امکان از دست رفتن سرمایه در صورت عدم تحقیق و مطالعه |
بهترین استراتژی ترید کردن ارزهای دیجیتال چیست؟
نمیتوان گفت که بهترین یا بدترین راهی برای ترید کردن ارزهای دیجیتال وجود دارد. اگر به دنبال بهترین صرافی ارز دیجیتال برای ترید روزانه یا بهترین اپلیکیشن برای معاملات ارزهای دیجیتال هستید، ابتدا باید روی اهداف مالی یا سرمایه گذاری خود تمرکز کنید.
علاوه بر این، باید تصمیم بگیرید که میخواهید چه نوعی از دارایی را به سبد سرمایه گذاری خود اضافه کنید و همچنین باید از میزان ریسک پذیری خود آگاه باشید. علاوه بر این، با اصول ترید کردن ارزهای دیجیتال مانند انواع اوردرها (Order) آشنا شوید و در مورد اندیکاتورهای ترید مناسب خود تصمیم بگیرید.