آشنایی با بازار

انواع اوردرها (Orders) یا سفارشات در ارزهای دیجیتال: راهنمای تازه‌واردها

سفارش یا اوردر در کریپتو تریدینگ چیست؟

 

فهرست مطالب

سفارش یا اوردر (Order) در ارزهای دیجیتال چیست؟ 

ترید کردن ارزهای دیجیتال (Crypto Trading) تبدیل به یکی از سودآورترین فعالیت‌ها در دنیای فین-تک (فناوری مالی) شده‌ است. تریدینگ (Trading) می‌تواند بسیار پرریسک باشد، اما اگر بدانید که برای ترید کردن چه ابزاری در اختیار شماست می‌توانید تصمیمات بهتری و کم‌ریسک‌تری بگیرید. یکی از این ابزار سفارش یا اوردر (Order) در تریدینگ ارزهای دیجیتال است که انواع مختلفی دارد.

در این مقاله با انواع مختلف سفارش ها یا اوردر ها (Orders) در کریپتو تریدینگ آشنا می‌شویم، همانگونه که در بازار سهام نیز اوردرهای مختلفی وجود دارد. البته اوردرها در بازار ارزهای دیجیتال می‌توانند به طرز متفاوتی با بازار سهام استفاده شوند، زیرا ساختار و شرایط دنیای رمزارزها متفاوت است.

در روزهای اولیه ارزهای دیجیتال، صرافی‌ها به دلیل انتشار کسب‌وکارهای غیرقانونی و مخاطره‌آمیز، عموماً به عنوان «غرب وحشی» شناخته می‌شدند و این بدنامی در هک معروف MtGox در سال 2014 به اوج خود رسید .

پس از اینکه ساتوشی ناکاموتو بیت کوین (BTC) را در سال 2009 راه اندازی کرد، همچنان راه‌های محدودی برای مبادله ارزهای دیجیتال با ارزهای فیات یا دیگر کالاها وجود داشت. عمدتاً، معاملات از طریق انجمن محبوب Bitcointalk  و به صورت همتا به همتا (P2P) انجام می‌شد.

این نوع معاملات بسیار مخاطره آمیز و پرریسک بودند اما بیت کوین در آن زمان تقریباً هیچ ارزشی نداشت، بنابراین اعتماد به یک غریبه اهمیتی نداشت زیرا پولی که در معرض ریسک قرار می‌گرفت در مقایسه با امروز بسیار ناچیز بود.

پس از گذشت بیش از یک دهه، صرافی‌های قانونی و مطمئن‌تری با پیروی از قوانین سخت‌گیرانه‌ای مانند احراز هویت مشتری (KYC)، مبارزه با پول‌شویی (AML) و قوانین مالی ضد تروریسم (CTF) صحنه ارزهای دیجیتال را در سطح جهانی تسخیر کرده‌اند.

بازار مبادلات ارزهای دیجیتال اکنون میلیاردها دلار ارزش دارد و صرافی‌ها مجموعاً بیش از 50 میلیارد دلار معاملات روزانه انجام می‌دهند.

امروزه، صرافی‌های ارزهای دیجیتال برای ارائه طیف وسیعی از ابزارها به تریدرها با یکدیگر رقابت می‌کنند؛ این ابزار برای به حداکثر رساندن سود و محدود کردن ضررها طراحی شده‌اند.

مثالی از این ابزار، انواع مختلف سفارش یا اوردر (Order) برای معاملات ارزهای دیجیتال است؛ اوردرهای مختلف برای کمک به تریدرها طراحی شده‌اند تا سفارش خرید یا فروش یک دارایی را در زمان و قیمتی که به بهترین وجه برای آنها مناسب است اجرا کنند و در عین حال اشتباهات پرهزینه را کاهش دهند.

با ظهور اینترنت و سیستم‌های خودکار، معامله‌گرهای خرده‌فروشی معمولی در فضای کریپتو می‌توانند فعالیت خرید و فروش خود را بدون دخالت شخص ثالث تحت کنترل داشته باشند، و این در حالی است که امروزه سفارش‌ها یا اوردرها با سهولت فوق‌العاده  پردازش می‌شوند.

روزهایی که معاملات شامل مجموعه‌ای از اقدامات و فرآیندها بود که ساعت‌ها و حتی روزها طول می‌کشد، مدت‌ها ست که گذشته و به تاریخ پیوسته است.

قبل از بررسی انواع مختلف سفارشات یا اوردرها در ارزهای دیجیتال، نگاه می‌اندازیم به مفهوم دفتر ثبت سفارشات (Order Books) در بازار کریپتو.

 

دفتر سفارشات صرافی (Exchange Order Book) یا اوردر بوک چیست؟

دفترچه سفارشات یا اوردر بوک یک صرافی شامل فهرستی مجزا از سفارشات خرید (bid) و فروش (ask) برای یک جفت ارز خاص است. می‌توان دفتر سفارشات را به عنوان بازاری دانست که هرکسی می‌تواند در صورت تمایل به خرید یک دارایی درخواست خود را ثبت کند یا در صورت تمایل به فروش، قیمت مدنظر خود را ارائه دهد.

سفارش‌های باز تا زمانی که لغو شوند یا کسی پیشنهاد را بپذیرد در دفتر سفارشات صرافی باقی می‌مانند. هر جفت ارز، مانند BTC/USD یا BTC/ETH ، دفتر سفارشات مختص خود را در صرافی خواهد داشت.

 

انواع سفارشات یا اوردرهای رایج در ارزهای دیجیتال

تنوع در سفارشات یا اوردرها باعث می‌شود که تریدرها بتوانند با انعطاف پذیری بیشتری رمزارزها را خرید و فروش کنند. آنها می‌توانند یک قیمت خرید یا فروش دقیق را هدف قرار دهند یا زمان بندی تراکنش را به طور دقیق تعریف کنند.

اوردرها می‌توانند در بازار معاملات اسپات (Spot Market) و یا در بازار معاملات آتی یا فیوچرز (Futures Market) ثبت شوند. در بازار اسپات، رمزارزها در آن واحد معامله می‌شوند اما در بازار آتی یا فیوچرز قرارداد معامله در آینده اجرا می‌شود.

 

سفارشات بازار یا مارکت اوردر (Market Order)

سفارش بازار یا مارکت اوردر به معنی ثبت سفارشی برای خرید یا فروش یک رمزارز در بهترین قیمت ممکن در بازار است و فوراً اجرا می‌شود. مارکت اوردر ساده‌ترین اوردر در بازار محسوب می‌شود.

 

اینفوگرافی مارکت اوردر (Market Order) یا سفارش بازار چیست؟
مارکت اوردر (Market Order) یا سفارش بازار چیست؟

 

مزایای مارکت اوردر

مارکت اوردرها در بازار کریپتو مناسب‌ترین گزینه برای تریدرهایی است که نمی‌خواهند برای قیمت خاصی منتظر بمانند و برخلاف همه سفارش‌های دیگر که اساساً بر اساس رسیدن به قیمت هدف هستند، مارکت اوردرها با احتمال صددرصد اجرا می‌شوند.

یک مارکت اوردر به طور خودکار بهترین قیمت موجود در دفتر سفارشات صرافی را پیدا کرده و نقدینگی را کم می‌کند. بنابراین، به عنوان یک سفارش گیرنده (Taker Order) در نظر گرفته می‌شود و به همین دلیل است که صرافی‌ها معمولاً برای مارکت اوردرها کارمزد بیشتری دریافت می‌کنند. از آنجایی که مارکت اوردرها به صورت آنی اجرا می‌شوند، برخلاف لیمیت اوردرها و استاپ اوردرها نمی‌توان آنها را لغو کرد.

 

معایب مارکت اوردر

لغزش یا اسلیپج (Slippage) یک اشکال مهم در مارکت اوردرها است. اسلیپج زمانی اتفاق می‌افتد که مارکت اوردرهای بزرگ معمولاً با چندین سفارش در دفترچه سفارشات مطابقت دارند و این باعث تغییرات نامطلوب در قیمت می‌شود. به عبارت ساده، لغزش یا اسلیپج زمانی اتفاق می‌افتد که یک اوردر با قیمتی کمتر از حد انتظار تکمیل شود.

اسلیپج معمولاً به این دلیل اتفاق می‌افتد که نقدینگی کافی برای پر کردن یک سفارش بزرگ با قیمت مورد نظر وجود ندارد، بنابراین قیمت پایین‌تر موجود بعدی پر می‌شود. اگر ارزش اوردر خیلی بزرگ نباشد، حتی ممکن است تفاوت قیمت قابل توجه نباشد. با این حال، اگر اوردر ارزش بالایی داشته باشد، اسلیپج می‌تواند تبدیل به یک معضل بزرگ شود.

نقدینگی صرافی‌ها می‌تواند یک معضل بزرگ در بازارهای ارزهای دیجیتال باشد، که بسیاری از کارشناسان را بر این باور داشته است که برخی از حجم‌های معاملات اعلام شده توسط صرافی‌ها ممکن است جعلی یا اغراق شده باشند .

به طور کلی، تریدرهایی که دوست دارند استراتژی ترید خود را بهتر کنترل کنند، می‌توانند از لیمیت اوردر استفاده کنند.

 

سفارش محدود یا لیمیت اوردر (Limit Order)

در سفارش محدود یا لیمیت اوردر تریدر برای قیمت خرید یا فروش محدودیت تعیین می‌کند. لیمیت اوردر بهترین گزینه برای آن دسته از تریدرها است که می‌توانند صبورانه منتظر رسیدن به قیمت هدف باشند.

 

اینفوگرافی لیمیت اوردر (Limit Order) یا سفارش محدود چیست؟
لیمیت اوردر (Limit Order) یا سفارش محدود چیست؟

 

مزایای لیمیت اوردر

بر خلاف مارکت اوردرها، لیمیت اوردرها در خصوص تعیین قیمت دارایی و مقدار آن منعطف‌تر هستند. با لیمیت اوردرها فروشنده می‌تواند یک حداقل قیمت تعیین کند و معامله تنها در آن قیمت یا بالاتر از آن اجرا می‌شود؛ به همین صورت خریداران نیز می‌توانند حداکثر قیمت برای خرید یک رمزارز را تعیین کنند.

سرمایه‌گذاران می‌توانند سفارش باز تریدر دیگری را در دفتر سفارشات صرافی قبول کنند یا سفارشی باز کنند که شخص دیگری ممکن است آن را بپذیرد.

انعطاف پذیری لیمیت اوردرها به تریدرها امکان می‌دهد تا کنترل بهتری بر معاملات داشته باشند و ریسک خود را به حداقل برسانند و در عین حال باعث می‌شود که تریدرها مجبور نباشند مدام بازار را چک کنند تا قیمت هدف خود را پیدا کنند.

 

معایب لیمیت اوردر

لیمیت اوردرها فقط در صورتی انجام می‌شوند که به قیمت تعیین شده رسیده باشند و حتی در آن صورت، در اجرای آنها تضمینی نیست، یا این احتمال وجود دارد که تنها بخشی از آن اجرا شود. سفارشات ابتدا بر اساس قیمت و سپس بر اساس نوبت رتبه بندی می‌شوند. بنابراین، پس از رسیدن به قیمت هدف، ممکن است سفارش همچنان اجرا نشود زیرا سایر سفارش‌های قبلی با همان مقدار در انتظار تکمیل هستند.

یک روش خوب این است که محدوده قیمت را کمی بالاتر از قیمت فروش یا پایین‌تر از قیمت خرید سطوح روانشناسی بازار تعیین کنید. از آنجایی که دیگران نیز ممکن است از این تاکتیک استفاده کنند، برای داشتن شانس بهتر برای اجرای آن، نگاهی به دفتر‌های سفارشات یا اوردر بوک‌ها داشته باشید تا قیمت‌هایی که در سفارشات پذیرفته نمی‌شوند را بهتر تشخیص دهید.

لیمیت اوردها به‌عنوان سفارشات سازنده یا میکر اوردر (Maker order) در نظر گرفته می‌شوند، زیرا با لیمیت اوردر یک سفارش باز بلافاصله در دفتر سفارشات قرار می‌گیرد و نقدینگی را به بازار تزریق می‌کند.

 

لیمیت اوردر در مقابل استاپ اوردر (Stop Order)

استاپ اوردر به طور قابل توجهی با لیمیت اوردر متفاوت است زیرا شامل یک قیمت استاپ (Stop Price) است که وقتی ارزش یک دارایی به قیمت استاپ برسد، یک اوردر یا سفارش فعال می‌شود. علاوه بر این، بازار می‌تواند یک لیمیت اوردر را ببیند، در حالی که یک استاپ اوردر تا زمانی که فعال نشود نشود قابل مشاهده نیست.

 

اینفوگرافی استاپ اوردر (Stop Order) یا سفارش استاپ چیست؟
استاپ اوردر (Stop Order) یا سفارش استاپ چیست؟

 

سفارش استاپ یا استاپ اوردر (Stop Order)

در استاپ اوردر، شما یک قیمت استاپ یا استاپ پرایس (Stop Price) تعیین می‌کنید که اگر ارزش دارایی مورد نظر به آن قیمت برسد، آن گاه دارایی به قیمت بازار خریده یا فروخته می‌شود. مثلاً در صورتی که سفارش شما یک استاپ مارکت اوردر (Stop Market Order) باشد، اگر ارزش دارایی به قیمت استاپ برسد سفارش شما فعال و تبدیل به یک مارکت اوردر شده و با بهترین قیمت در بازار تکمیل می‌شود.

این نوع سفارش به تریدرها کمک می‌کند تا از سود خود محافظت کنند و ضرر مالی را محدود کنند. با این حال، درست مانند لیمیت اوردرها، ممکن است استاپ اوردرها حتی در صورت محقق شدن قیمت استاپ اجرا نشوند.

استاپ اوردرها می‌توانند مارکت اوردر یا لیمیت اوردر باشند؛ یعنی شما می‌توانید تعیین کنید که اگر ارزش دارایی به قیمت استاپ تعیین شده برسد، سفارشی که پس از آن فعال می‌شود از نوع مارکت اوردر است یا لیمیت اوردر.

در یک سفارش استاپ مارکت (Stop Market Order)، زمانی که ارزش دارایی به قیمت استاپ که تعیین کردید برسد، یک مارکت اوردر فعال شده و بنابراین بلافاصله اجرا می‌شود.

از طرف دیگر، سفارش‌ استاپ لیمیت (Stop Limit Order) کمی پیچیده‌تر است و نیاز به توضیح بیشتری دارند که در ادامه آن را شرح می‌دهیم.

 

سفارش استاپ لیمیت یا استاپ لیمیت اوردر (Stop-Limit Order)

می‌توان گفت که سفارش استاپ لیمیت در بازار کریپتو نوعی سفارش پیشرفته است. این سفارش ترکیبی از استاپ اوردر و لیمیت اوردر است و برای به حداقل رساندن ریسک استفاده می‌شود. تریدرها از استاپ لیمیت اوردر برای تضمین سود یا کاهش ضرر استفاده می‌کنند.

یک سفارش استاپ-لیمیت بلافاصله انجام نمی‌شود و شامل دو لایه قیمت است:

  1. قیمت استاپ (Stop Price) که توسط شما تعیین می‌شود و اگر ارزش دارایی به آن برسد، سفارش تبدیل به یک لیمیت اوردر می‌شود.
  2. قیمت لیمیت (Limit Order) که بالاترین قیمتی که خریداران مایل به پرداخت هستند یا پایین‌ترین قیمتی که فروشندگان مایل به فروش هستند را تعریف می‌کند.

 

در واقع استاپ لیمت اوردها همانند لیمیت اوردرها هستند، اما انعطاف پذیری بیشتری به تریدرها ارائه می‌دهند.

در اصل، یک استاپ لیمیت اوردر پس از رسیدن به قیمت توقف، ارز دیجیتال مورد نظر را می‌خرد/می‌فروشد و این فعالیت معاملاتی تا تکمیل کل سفارش ادامه می‌دهد. مزیت تعیین قیمت لیمیت این است که سفارش با قیمت بدتری انجام نمی‌شود و به تریدرها اجازه می‌دهد تا کنترل دقیقی بر نحوه اجرای سفارش خود در صرافی داشته باشند.

به عنوان مثال، یک تریدر قیمت استاپ خرید بیت کوین را 60000 دلار تعیین کرده است، که قیمتی است که باعث فعال شدن سفارش می‌شود. اگر تریدر معتقد باشد که قیمت ممکن است افزایش یابد، حداکثر قیمت لیمیت را 60100 دلار تعیین می‌کند که بالاترین قیمتی است که با آن بیت کوین خریداری می‌شود. خرید با استاپ لیمیت اوردر به تریدر کمک می‌کند تا با تعیین حداکثر قیمت قابل قبول، قیمت پرداختی خود را کنترل کند.

به همین صورت، بیایید تصور کنیم که یک تریدر قیمت استاپ برای فروش بیت کوین را 50000 دلار تعیین کرده است. در این قیمت سفارش فروش فعال می‌شود، و اگر تریدر باور داشته باشد که قیمت ممکن است به میزان قابل توجهی کاهش یابد، می‌تواند حداقل قیمت لیمیت را 49500 دلار تعیین کند که پایین‌ترین قیمتی است که بیت کوین‌های او فروخته می‌شود و بنابراین از ضرر بیش از حد جلوگیری می‌شود.

 

مزایای استاپ لیمیت اوردر

سفارش استاپ لیمیت به تریدرها کمک می‌کند تا حداقل قیمتی را که می‌خواهند از خریدار بپذیرند، تعیین کنند. بیایید به آخرین مثال بالا برگردیم: اگر کل سفارش تکمیل نشود، باقیمانده به عنوان یک سفارش باز به قیمت 49500 دلار در دفتر سفارشات قرار می‌گیرد.

سفارشات استاپ لیمیت به ویژه در بازار کریپتو مؤثر هستند زیرا به کنترل نوسانات بالای ارزهای دیجیتال کمک می‌کنند و در نتیجه به تریدرها در کاهش خطرات کمک می‌کنند.

 

معایب استاپ لیمیت اوردر

برخلاف لیمیت اوردرها، سفارشات استاپ لیمیت به طور خودکار در دفتر سفارشات صرافی قرار نمی‌گیرند. در واقع، تنها زمانی که ارزش دارایی به قیمت استاپ تعیین شده برسد، سفارش در دفتر سفارشات ثبت می‌شود و توسط همه مشاهده می‌شود. بنابراین درست مانند لیمیت اوردرها، استاپ لیمیت اوردرها نیز ممکن است کلاً اجرا نشوند یا فقط بخشی از آنها تکمیل شوند.

 

سفارش حد ضرر یا استاپ لاس اوردر (Stop Loss Order)

سفارش حد ضرر یا استاپ لاس در ارزهای دیجیتال یک ابزار ضروری در مدیریت ریسک است زیرا طوری طراحی شده که وقتی قیمت به یک سطح از پیش تعریف شده رسید، به طور خودکار یک پوزیشن را می‌بندد.

در سفارش استاپ لاس نیز مانند سفارش استاپ لیمیت، یک قیمت استاپ تعیین می‌شود. به عنوان مثال زمانی که ارزش یک دارایی در یک سیر نزولی باشد، تریدر با ثبت یک سفارش استاپ لاس تعیین می‌کنند که اگر قیمت به مقدار مشخصی رسید، دارایی را بفروشد تا بیش از آن ضرر نکند.

 

مزایای استاپ لاس اوردر

مانند سفارش‌های استاپ لیمیت، سفارش‌های استاپ لاس نیز برای بازار پر نوسان ارزهای دیجیتال ابزاری مفید هستند.

سفارش حد ضرر می‌تواند در کمک به مدیریت سبد ارزهای دیجیتال، به ویژه برای ترید روزانه، کارآمد باشد زیرا به تریدرها امکان می‌دهد از مانیتورهای خود دور بمانند و روی کار دیگری تمرکز کنند. مانند سفارشات استاپ لیمیت، سفارشات استاپ لاس دارای دو لایه قیمت هستند، یک قیمت استاپ و یک قیمت ضرر (Loss Price).

به عنوان مثال، اگر یک تریدر بخواهند یک ارز دیجیتال بفروشند و روند بازار نیز نزولی باشد، می‌تواند قیمت استاپ را روی 50000 دلار و قیمت ضرر را روی 49500 دلار تعیین کند تا از ضرر جلوگیری شود.

تریدرهای باتجربه معمولاً بسته به اینکه بازار روندی صعودی یا نزولی دارد، سفارش استاپ لاس را بالاتر یا پایین‌تر می‌برند. آنها با تنظیم ساختار مدیریت معاملات با توجه به نحوه روند بازار، از خسارات و ضرر جلوگیری می‌کنند.

 

معایب استاپ لاس اوردر

نقطه ضعف سفارشات استاپ لاس این است که موجودی آنها به طور خودکار قفل می‌شود و نمی‌توان از آن برای هر نوع تراکنش یا سفارش دیگری استفاده کرد. به همین دلیل بهتر است تنها بخشی از دارایی خود را به سفارش استاپ لاس تخصیص داده و بقیه را برای موارد دیگر بگذارید.

همچنین، از آنجایی که تضمینی وجود ندارد که سفارش استاپ لاس کاملاً تکمیل شود، امکان اسلیپج در آنها نیز همانند مارکت اوردرها وجود دارد.

 

دستورالعمل زمان اجرا (Time in Force) در اوردرها یا سفارشات چیست؟

با استفاده از دستورالعمل زمان اجرا یا Time in force، تریدرها مدت زمانی را برای سفارش یا اوردر خود تعیین می‌کنند که پس از اتمام آن اوردر یا اجرا شده و یا منقضی می‌شود. تنظیم یک سفارش با توجه به پارامترهای زمانی خاص به تریدرها امکان می‌دهد تا همگام با ساختارها و پیش‌بینی‌های بازار ارزهای دیجیتال پیش بروند، به‌خصوص اگر از اندیکاتورهای معاملاتی مهم پیروی می‌کنند، مانند میانگین‌های متحرک که بسیار حساس به زمان هستند.

 

انواع دستورالعمل زمان اجرا در اوردرها یا سفارشات

 

سفارش «بدون محدودیت زمانی» یا GTC (Good ‘til Cancelled)

این نوع سفارش در دفتر سفارشات زمانی قرار می‌گیرد و تا زمانی که اجرا شود یا کنسل شود، معتبر باقی می‌ماند.

 

سفارش «اجرای فوری یا ابطال» یا IOC (Immediate or Cancel)

تریدرهای کریپتو می‌توانند این نوع سفارش را برای اجرای فوری ثبت کنند. اگر این سفارش فوراً تکمیل نشود، به طور خودکار لغو و از دفتر سفارشات صرافی حذف می‌شود. این نوع سفارش به تریدر امکان می‌دهد حداقل مقدار موجود را برای تکمیل کردن فوری سفارش اختصاص دهد و هر مقدار باقیمانده که تکمیل نشده باشد به طور خودکار لغو می‌شود.

 

سفارش «تکمیل یا ابطال» یا FOC (Fill or Kill)

برخلاف سفارش قبلی یا همان IOC، سفارش تکمیل یا ابطال به این معنی است که سفارش ارز دیجیتال تنها در صورتی انجام می‌شود که کل مبلغ تکمیل شود. اگر این اتفاق نیفتد، سفارش به طور خودکار لغو می‌شود.

 

جمع بندی

اگر می‌خواهید سرمایه‌گذاری‌های سریع در ارزهای دیجیتال انجام دهید یا تجارت کریپتو را به بخشی از روال روزانه خود تبدیل کنید، باید با رایج‌ترین انواع سفارش‌ها، همانطور که در بالا توضیح داده شد، آشنا باشید. با دانستن این اصول، راحت‌تر می‌توانید بررسی کنید که در هر صرافی احتمال چه سفارشاتی برای شما وجود دارد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا