پلاتیپوس فایننس چیست؟ همه چیز درباره پروتکل دیفای پلاتیپوس
تمرکز پلاتیپوس بر نوآوری استیبل سواپ و کاهش ضرر ناپایدار و اسلیپج است.

پروتکل پلاتیپوس (Platypus Finance) یک پروتکل در امور مالی غیرمتمرکز یا دیفای (DeFi) است که در سال 2022 راه اندازی شد.
پلاتیپوس به عنوان یک بازارساز خودکار یا AMM یک طرفه (یک صرافی غیرمتمرکز) کار خود را آغاز کرد. پلاتیپوس به گونهای طراحی شده که استیبل کوینها را روی شبکه اولنچ (Avalanche) مبادله کند.
ارز دیجیتال پروتکل پلاتیپوس با نماد PTP شناخته میشود. پلاتیپوس همچنین استیبل کوین خود را دارد که Platypus USD نام داشته و با نماد USP شناخته میشود.
پلاتیپوس فایننس (Platypus Finance) چیست؟
پروتکل پلاتیپوس فایننس یک AMM یا بازارساز خودکار یک طرفه است و برای بهینه سازی کارایی برای استیبل کوینهای ساخته شده در شبکه اولنچ (Avalanche) طراحی شده است. در پلاتیپوس، تامین کنندگان نقدینگی (Liquidity Providers) به جای جفت ارزها از یک نوع توکن استفاده میکنند تا ریسک ضرر و زیانهای ناپایدار را کاهش دهند.
این مکانیسم همچنین کارایی سرمایه را در سراسر اکوسیستم افزایش میدهد، مقدار لغزش قیمت (Slippage) را برای تریدرها کاهش میدهد و چارچوب AMM موجود را بهبود میبخشد. مبنای اصلی پروتکل پلاتیپوس بر اساس مدیریت ریسک دارایی است که با آن مقدار بازده دقیقی که تامین کنندگان نقدینگی میتوانند برداشت کنند را تضمین میکند.
بدین ترتیب، پلاتیپوس یک صرافی غیرمتمرکز یا DEX محسوب میشود. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا نوآوری متمایز این پروتکل که شامل مبادله استیبل کوینها میشود را بشناسید.
استیبل سواپ (Stableswap): ویژگی مبتکرانه پلاتیپوس
محصولات و پروتکلهای دیفای، مانند هر فناوری جدید دیگر، فضای توسعه و رشد زیادی را در خود جای میدهند که به نفع کاربران تمام میشود.
پلاتیپوس از معماری توکن veCurve در پلتفرم دیفای Curve استفاده میکند. پلاتیپوس مبادله استیبل کوینها را به صورت یک طرفه و با ویژگیهای ضروری مانند مقیاسپذیری، تجربه کاربری بهتر و اسلیپج یا لغزش قیمت کمتر پیادهسازی کرده است.
پلاتیپوس یک صرافی غیرمتمرکز یا DEX است که روی شبکه اولنچ (AVAX) ساخته شده است. تمرکز پروتکل دیفای پلاتیپوس بر روی مبادله داراییهایی است که با یکدیگر همبستگی بالایی دارند، یا به عبارتی داراییهای که بالا و پایین رفتن قیمت آنها با یکدیگر همگام است. به چنین داراییهایی Correlated Assets میگویند.
پروتکل پلاتیپوس ایده نوآورانه استیبل سواپ یا Stableswap را پیشرفت داده اما از تامین نقدینگی یک طرفه در آن استفاده میکند.
در دنیای کریپتو، استیبل سواپ یا StableSwap یک نوع مبادله مبتنی بر تکنولوژی بازارساز خودکار یا AMM که به طور خاص برای استیبل کوینها طراحی شده است. استیبل کوینها معمولاً توکنهایی هستند که قیمت ثابت یا نسبتاً پایدار دارند، مانند توکنهایی که به ارزهای دولتی (مانند دلار آمریکا) پگ میشوند.
استیبل سواپ به عنوان یک مکانیزم مبادله مبتنی بر قرارداد هوشمند عمل میکند که به استیبل کوینها اجازه میدهد به صورت مستقیم و بدون نیاز به توکنهای دیگر، با یکدیگر مبادله شوند. این نوع از بازارسازهای خودکار یا AMM تلاش میکند تا به کمک الگوریتمهای خاص، تغییرات ناپایداری قیمت را در معاملات کاهش دهد و ضررهای ناپایدار را کمتر کند.
در میان مخاطبان فینتک و دنیای رمزارزها، استیبل سواپ به عنوان یک ابزار مهم در ایجاد پایداری و تعادل در بازارهای مالی ارزهای دیجیتال محسوب میشود.
پلاتیپوس چگونه کار میکند؟
پلاتیپوس ایده استیبل سواپ را، که در بالا معنی آنرا تشریح کردیم، پرورش داد و آنرا فراتر برد: با ابداع تامین نقدینگی یک طرفه.
طراحی پلاتیپوس تا حد زیادی تحت تاثیر مفهوم «مدیریت دارایی و بدهی» یا ALM است. مدیریت داراییها و بدهیها یا Asset and Liability Management به معنای مدیریت کردن ریسکهای مالی است که از عدم تطابق بین داراییها و بدهیها در حسابداری امور مالی ناشی میشود.
در بازارهای خودکار سنتی، کاربرانی که نقدینگی ارائه میدهند، در مقابل توکنهای LP یا توکنهای «تامین نقدینگی» را دریافت میکنند که نمایانگر مالکیت جزئی از استخر میباشد.
استخرهای نقدینگی از دو یا بیش از دو دارایی تشکیل شدهاند و معاملاتی که در این استخرها صورت میگیرد، موجب تنظیم تراز شدن میان داراییها در طول زمان میشود.
بنابراین، وقتی کاربران تامین کنندگان نقدینگی یا همان LPها (Liquidity Providers) دارایی خود را برداشت میکنند، اغلب مقدار متفاوتی نسبت به مقداری که ابتدا واریز کردهاند، دریافت میکنند، آن هم به دلیل مفهومی به نام ضرر ناپایدار یا Impermanent Loss.
با بکارگیری ALM، پلاتیپوس مقدار بدهی را را با مقدار واریز کاربر ثبت میکند و به کاربران توکنهای LP با مقدار و توکن دقیق واریزی اختصاص میدهد. بدین ترتیب پلاتیپوس این امکان را فراهم میکند که هر توکن از طریق عرضه و تقاضا به طور آلی رشد کند.
پلاتیپوس چگونه درآمد کسب میکند؟
پلاتیپوس در پلتفرم خود هزینههایی اعمال میکند که شامل هزینههای مبادله (که به اصطلاح به آنها هیرکات یا Haircut گفته میشود) و هزینههای آربیتراژ واریز و برداشت جلب و برداشت میشود.
هزینه هیرکات بسته به استخر انتخابی شما متفاوت است و برای حمایت از پلتفرم پلاتیپوس و انگیزهبخشی به فعالیت در آن استفاده میشود. قسمتی از هزینه هیرکات در بازارساز خودکار پلاتیپوس باقی میماند.
پلاتیپوس هزینه برداشت را نیز اعمال میکند تا از برداشتهای دارایی در حجمی که امکان دارد به سلامت عمر بلند مدت شبکه صدمه بزند جلوگیری کند. به طور مشابه، این پروتکل همچنین هزینه واریز را برای مقابله با چنین حملاتی اعمال میکند.
کاربران پلاتیپوس چگونه درآمد کسب میکنند؟
شما با تامین نقدینگی در در پلاتیپوس، هزینههای مبادله دریافت میکنید. در حال حاضر، تمام پاداشها به شکل انتشار توکن PTP پرداخت میشود. شما همچنین میتوانید توکنهای PTP (یا vePTP) را استیک کنید تا پاداش استخراج نقدینگی را افزایش دهید – این پاداش با PTP پرداخت میشود.
مقایسه ضرر ناپایدار (Impermanent Loss) در دیگر پروتکلهای استیبل سواپ با پروتکل پلاتیپوس
بازارسازهای خودکار دیگر مانند یونی سواپ (UniSwap) و کرو (Curve) نیازمند این هستند که تامین کنندگان نقدینگی یا LPها، نقدینگی را در قالب یک جفت ارز یا مجموعهای از توکنها ارائه دهند. تامین کنندگان نقدینگی در ازای این کار توکنهای LP دریافت میکنند.
در این مورد، امکان دارد نوساناتی که توکنهای LP تجربه میکنند با نوسانات توکنهایی که تامین کنندگان نقدینگی در ابتدا سپرده گذاری کردند متفاوت باشد. به این تفاوت، ضرر ناپایدار میگویند.
در واقع ضرر ناپایدار نشان میدهد که اگر شما توکنهای خود را به جای واریز در استخرهای نقدینگی، هولد (HOLD) کرده بودید یا نگه داشته بودید، چه مقدار سود دریافت میکردید. همچنین اگر ارزش توکنهای شما در زمان برداشت پایینتر از زمانی باشد که آنرا در استخر نقدینگی بازارسازهای خودکار سرمایه گذاری کردید، سرمایه شما دچار ضرر ناپایدار شده است.